KAD JE 'STANI PANI' BEOGRADSKI AERODROM JE DOBRA OPCIJA ZA STRANCE Prinudno sletanje na srpsku pistu nikome ne zadaje dodatne muke
Foto: Kurir Televizija

koji su najčešći razlozi?

KAD JE 'STANI PANI' BEOGRADSKI AERODROM JE DOBRA OPCIJA ZA STRANCE Prinudno sletanje na srpsku pistu nikome ne zadaje dodatne muke

InfoBiz -

Mnoge avio kompanije usled prinudnih sletanja sigurnost vide na Beogradskom aerodromu (Belgrade Airport), a oni za Kurir navode da se takve situacije usled nepredviđenih ili hitnih slučajeva češće događaju tokom letnje sezone.

Primera radi, prošle sedmice se desio incident prilikom kog je avion iz Mančestera koji je leteo za turski grad Dalaman morao da sleti na Beogradski aerodrom zbog, ni manje ni više, verbalnog sukoba dvojice putnika, preneli su srpski mediji. Ovo je jedna od situacija kada je prinudno sletanje neophodno, a može da se desi i u slučajevima kada u avionu nastane problem sa toaletom ili nekom putniku pozli.

- S obzirom da je u ovom periodu značajno povećan broj letova u Evropi, a najčešći razlozi su medicinske prirode, kao i meteorološka situaciju na aerodromu opredeljenja - navode oni.

Dodaju da čest odabir njihovog aerodroma govori o poverenju partnerskih avio-kompanija.

aerodrom Nikola Tesla, aerodrom Beograd
foto: Shutterstock

- Svaka avio kompanija zasebno pravi odabir aerodroma na koje bi mogla slete ukoliko se let ne bude odvijao po planu, na osnovu odabranih parametara, koja, između ostalog, uključuju opremljenost aerodroma i brzinu reakcije hitnih sužbi.

Takođe kažu da je u njihovoj nadležnosti i organizovanje službi koje bi u ovim slučajevima pružile adekvatnu pomoć.

- U nadležnosti kompanije Belgrade Airport, kao operatera međunarodnog aerodroma, je organizovanje službi koje pružaju podršku prilikom nepredviđenih ili hitnih situacija, odnosno operatera za prihvat i otpremu aviona, spasilačko-vatrogasne službe i službe medicinske pomoći.

Kako bi hitne aerodromske službe bile u stanju stalne pripravnosti za potrebe hitnih situacija, Belgrade Airport periodično organizuje pojedinačne ili grupne vežbe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track