STRAH OD OTKAZA NAJČEŠĆI IZVOR STRESA NA POSLU ALI NIJE JEDINI: Zaposleni često izuzimaju jednu bitnu razliku
Foto: Shutterstock

STRAH OD OTKAZA NAJČEŠĆI IZVOR STRESA NA POSLU ALI NIJE JEDINI: Zaposleni često izuzimaju jednu bitnu razliku

InfoBiz -

Izvori stresa na radu su, najčešće, brz ritam svakodnevnih i radnih aktivnosti, strah od gubitka posla, odnosno neizvesnost i napetost, loši fizički uslovi rada, monotonija u radu, visoki zahtevi u pogledu radne sposobnosti, slaba motivacija za rad, različiti vidovi socijalne patologije, ali i prekovremeni rad, premorenost, to jest kratki odmori i umor, nemogućnost da se utiče na odluke i način rada, nezadovoljstvo i gubitak samopoštovanja, takozvani prazan hod, odnosno osećanje gubljenja vremena...

'Šta se podrazumeva pod profesionalnim stresom?' - Pravni tim Saveza samostalnih sindikata Beograda objašnjava da se profesionalni stres može definisati kao štetna psihofizička ili emocionalna reakcija koja se javlja kada zahtevi na poslu nisu u skladu sa mogućnostima, sposobnostima i potrebama radnika.

Stres
foto: Shutterstock

- Rad u otežanim uslovima postaje izvor stresa zbog toga što je pojedinac izložen dvostrukom pritisku - složenim zadacima i otežanim uslovima rada, sa jedne strane. Opet, s druge strane pojedinac je izložen i profesionalnom zahtevu da posao obavlja sa maksimalno mogućom tačnošću i pouzdanošću, što je izvor stresa - obrazlažu u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

KAKO RAZLIKOVATI STRES OD UMORA?

S tim u vezi mnoge zanima i kako da razlikuju stres od umora. U sindikatu ističu da se stres vrlo često meša sa umorom.

- Međutim, umor je psihofizičko stanje koje nastaje usled produžene aktivnosti, dok stres nastaje pod uticajem posebnih spoljašnjih i unutrašnjih činilaca koji se nazivaju stresori – napominju u Savezu samostalnih sindikata Beograda.

Većina psihologa smatra da je primarni uzrok psihološkog stresa na poslu raskorak između karakteristika pojedinca i karakteristika rada, dok je primarni uzrok pomenuto produženo trajanje radne aktivnosti.

- Bitno je istaći da će različiti ljudi istu radnu situaciju različito opaziti, proceniti i doživeti, tako da se kod jednih pojavljuje stresna reakcija, a kod drugih ne - nabrajaju u pravnom timu Saveza samostalnih sindikata Beograda.

(Kurir.rs/Politika)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track