STRANCIMA NUDE 5.000 BESPLATNIH PASOŠA DA SE PRESELE: Radnici će odmah dobiti sva prava, ali ni tu nije kraj privilegijama!
Foto: Promo

basnoslovno

STRANCIMA NUDE 5.000 BESPLATNIH PASOŠA DA SE PRESELE: Radnici će odmah dobiti sva prava, ali ni tu nije kraj privilegijama!

Moj biznis -

El Salvador nudi 5.000 'besplatnih pasoša' visokokvalifikovanim radnicima iz inostranstva, objavio je u subotu predsednik Najib Bukele u svom poslednjem pokušaju da podstakne ekonomiju zemlje stranim ulaganjima.

- Naučnici, inženjeri, lekari, umetnici i filozofi će dobiti 'status punopravnog građanina' uključujući pravo glasa - rekao je predsednik u izjavi objavljenoj na X-u.

El Salvador će takođe pomoći njihovom preseljenju ukidanjem poreza i tarifa na 'selidbe porodica i imovine' kao što su oprema, softver i intelektualna svojina.

Najib Bukele, Salvador
foto: EPA / Rodrigo Sura

Bukele je napisao da će njihov doprinos imati ogroman uticaj na budućnost zemlje Centralne Amerike.

El Salvador je doživeo više radikalnih i često kontroverznih reformi pod vođstvom snažnog predsednika. Godine 2021, El Salvador je usvojio Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja uz američki dolar. Međutim, Međunarodni monetarni fond je u više navrata preporučio zemlji da se odrekne kriptovalute, navodeći rizike uključujući visoku volatilnost.

Prošle godine, zakonodavna skupština odobrila je zakon o migraciji koji bi trebalo da ubrza dobijanje državljanstva strancima koji podržavaju programe društvenog i ekonomskog razvoja doniranjem bitkoina, preneo je Rojters.

Bukele je takođe nadgledao brutalno i široko kritikovano suzbijanje kriminala, za koje tvrdi da je značajno poboljšalo bezbednost, ali protivnici kažu da je rezultiralo kršenjem ljudskih prava velikih razmera, uključujući masovna zatvaranja i navodna mučenja u zatvorima.

(Kurir.rs/CNN/preveo: R.V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track