Iako je sezona sušenja šljive odavno završena u okolini Osečine, jednom od centara za ovu proizvodnju, ovih dana u rad je puštena najmodernija sušara, jedina takva u Srbiji, koja je delo domaće pameti. Ovaj inovativni projekat podstakao je i finansirao jedan od većih prerađivača šljive u ovom kraju.

U Selu Lopatnju kod Osečine ovih dana se suši zamrznuta šljiva. Po prvi put u sušari koja je izum naših iskusnih stručnjaka u ovoj industriji iz Čačka. Oni su osmislili tehničko rešenje koje će unaprediti i olakšati tehnologiju sušenja, na inicijativu preduzimljivog prerađivača voća iz Podgorine.

0902shutterstock-520695355.jpg
Shutterstock 

- Napravili smo sušaru koja je sa trakama sa potpunom automatizacijom gde smo dobili konačan rezultat, odličan kvalitet suve šljive, zatim smanjenje ljudskog rada tri do četiri puta u odnosu na ranije sušare - rekao je Milivoje Trifunović iz Čačka.

Dragoljub Mitrović iz Podgorina voća iz Osečine rekao je da je dugo trebalo da se dođe do rezultata, jer je u pitanju prva sušara koja na ovaj način suši šljivu.

Novom tehnologijom stvaraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje i asortimana sušenog voća.

suve-sljive-profimedia0379669809.jpg
Profimedia 

- Ako bi sušili komadiće jabuke, na primer, to bi bilo mnogo brže i možemo sve to da podesimo u vrlo širokom rasponu kako temperatura, tako i realitivne vlage i brzine traka - kaže Trifunović.

Dragoljub Mitrović kaže da su dovoljna dva radnika u smeni, koja "sa dobrom automatikom mogu da opsluže još tri sušare".

- Nama je u planu da radimo novi objekat i da instaliramo još par ovakvih sušara - naveo je Mitrović

suvo-voce-shutterstock-2401891955.jpg
Shutterstock 

Sa novim sušarama u ovom preduzeću planiraju povećanje kapaciteta do 1.000 tona godišnje. Podgorina, kao lider u ovoj proizvodnji, sada se ističe i u inovacijama u sušenju voća.

kurir.rs/RTS