ČAČANI NAPRAVILI SUŠARU KAKVE NIGDE NEMA: Kvalitet osušenog voća odličan, sve je mnogo brže, a za sve dovoljna samo 2 radnika
Iako je sezona sušenja šljive odavno završena u okolini Osečine, jednom od centara za ovu proizvodnju, ovih dana u rad je puštena najmodernija sušara, jedina takva u Srbiji, koja je delo domaće pameti. Ovaj inovativni projekat podstakao je i finansirao jedan od većih prerađivača šljive u ovom kraju.
U Selu Lopatnju kod Osečine ovih dana se suši zamrznuta šljiva. Po prvi put u sušari koja je izum naših iskusnih stručnjaka u ovoj industriji iz Čačka. Oni su osmislili tehničko rešenje koje će unaprediti i olakšati tehnologiju sušenja, na inicijativu preduzimljivog prerađivača voća iz Podgorine.
- Napravili smo sušaru koja je sa trakama sa potpunom automatizacijom gde smo dobili konačan rezultat, odličan kvalitet suve šljive, zatim smanjenje ljudskog rada tri do četiri puta u odnosu na ranije sušare - rekao je Milivoje Trifunović iz Čačka.
Dragoljub Mitrović iz Podgorina voća iz Osečine rekao je da je dugo trebalo da se dođe do rezultata, jer je u pitanju prva sušara koja na ovaj način suši šljivu.
Novom tehnologijom stvaraju se mogućnosti za proširenje proizvodnje i asortimana sušenog voća.
- Ako bi sušili komadiće jabuke, na primer, to bi bilo mnogo brže i možemo sve to da podesimo u vrlo širokom rasponu kako temperatura, tako i realitivne vlage i brzine traka - kaže Trifunović.
Dragoljub Mitrović kaže da su dovoljna dva radnika u smeni, koja "sa dobrom automatikom mogu da opsluže još tri sušare".
- Nama je u planu da radimo novi objekat i da instaliramo još par ovakvih sušara - naveo je Mitrović
Sa novim sušarama u ovom preduzeću planiraju povećanje kapaciteta do 1.000 tona godišnje. Podgorina, kao lider u ovoj proizvodnji, sada se ističe i u inovacijama u sušenju voća.
kurir.rs/RTS
KILO CENI 6.000! MILOŠ NAPRAVIO ČUDO NA DEDOVINI U SELU NAZVANOM PO SVETOM SISOJU! Sve što proizvede to i proda, pakuje u bočice od 100 ml i naplati 600 dinara