SERTIFIKAT "OTVORENA ŠAKA" ČUVARIMA STARIH ZANATA DONOSI BROJNE BENEFITE: Manji porez, niže zakupnine, bolji plasman proizvoda...
Foto: Profimedia

Ministarstvo privrede podržava zanatlije

SERTIFIKAT "OTVORENA ŠAKA" ČUVARIMA STARIH ZANATA DONOSI BROJNE BENEFITE: Manji porez, niže zakupnine, bolji plasman proizvoda...

InfoBiz -

Nešto više od 1.000 preduzetnika u Srbiji čuva tradiciju starih zanata. Na spisku sertifikovanih ih je, krajem 2023. godine, bilo tačno 1107. U XXI veku opstaju i dalje se s ponosom i upornošću bore za svaku mušteriju. Izazovi su brojni, često su cenovno nekonkurentni, jer ručno izrađuju male serije, jer se teško nose sa odabirom jeftinijih, uvoznih, delova iz masovne proizvodnje.

Stari zanati su deo narodne tradicije koju bi trebalo da očuvamo. Ministarstvo privrede, pre svega sa željom rada na podizanju svesti o značaju očuvanja i revitalizacije starih zanata ali i poboljšanja postojećih radnih mesta i stvaranja uslova za otvaranje novih, od 1997. godine dodeljuje "Sertifikat za stare i umetničke zanate i domaće radinosti".

kovač, zanat, deka, radnik
foto: Profimedia

Veliko je interesovanje zanatlija da dobiju ovaj sertifikat, pa se tokom godine podnese oko stotinu novih zahteva preduzetnika koji se bave starim ili umetničkim zanatima, odnosno poslovima domaće radinosti.

Sertifikatom se precizira da preduzetnik svoje proizvode izrađuje na stari, tradicionalan način, ručno i od odgovarajućih materijala. Nakon dobijanja sertifikata zanatlija svoj proizvod može da označi oznakom "Otvorena šaka", čime stiče prepoznatljivost na tržištu.

Takođe, zanatlija koji poseduje sertifikat ostvaruje niz pogodnosti, pa tako u skladu sa propisima ne plaća lokalnu komunalnu taksu za isticanje firme na poslovnom prostoru i preduzetnik se svrstava u pogodniju grupu, sa nižom osnovicom za paušalno oporezivanje. Za zanatlije sa ovim sertifikatom ne postoji ni obaveza evidentiranja prometa preko elektronske fiskalne kase.

Sertifikat važi deset godina sa mogućnošću obnavljanja, a može ga dobiti aktivni preduzetnik koji je upisan u Registar privrednih subjekata. Aplicira se podnošenjem zahteva u Ministarstvu privrede.

Ministarstvo privrede propisuje uslove za njegovo dobijanje, a vodi i evidenciju izdatih sertifikata, odnosno starih i umetničkih zanata i poslova domaće radinosti. Evidencija se vodi kao jedinstvena, centralna, javna baza podataka, koja se redovno ažurira i koja je dostupna zainteresovanima.

Slobodan Cvetković
Slobodan Cvetkovićfoto: Promo

Među pogodnostima koje obezbeđuje sertifikat je i skraćena procedura za dobijanje poslovnog prostora većine lokalnih samouprava, niže zakupnine tako zakupljenog prostora, bolji plasman proizvoda na domaćem i inostranom tržištu.

Ministarstvo privrede 27. februara u Palati Srbija upriličiće svečanost dodele "Sertifikata za stare i umetničke zanate i domaću radinost" za 110 zanatlija iz cele Srbije, koji su ispunili uslove u toku prethodne godine.

Svečanu formu Sertifikata, kao poseban vid podsticaja, podrške i značaja koji se pridaje očuvanju starih i umetničkih zanata i domaće radinosti, dodeliće lično ministar privrede Slobodan Cvetković.

Kurir/Dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track