DOBILI STE OTKAZ BEZ NAJAVE - IMATE PRAVO DA SE ŽALITE: Ako poslodavac PREKRŠI propisane obaveze, EVO šta treba ODMAH da uradite!
Foto: Shutterstock

prava POSLE OTKAZA

DOBILI STE OTKAZ BEZ NAJAVE - IMATE PRAVO DA SE ŽALITE: Ako poslodavac PREKRŠI propisane obaveze, EVO šta treba ODMAH da uradite!

InfoBiz -

Sigurno ste bar jednom čuli za situaciju u kojoj je neko dobio otkaz od svog poslodavca, a da mu prethodno nije bio ni najavljen. U tom slučaju, postavlja se pitanje da li on ima prava da tako nešto učini, a da nije ranije upozorio svog zaposlenog na nesavesno ponašanje.

Ukoliko poslodavac želi da vam otkaže ugovor o radu zbog toga što ne poštujete radnu disciplinu ili ste povredili neku radnu obavezu, dužan je da vam dostavi pisano upozorenje i u njemu navede osnov za davanje otkaza, činjenice i dokaze koji potkrepljuju iste i da ostavi rok od osam dana u kom imate mogućnost da se na njega izjasnite.

Dokumenti, Papiri, Administracija, Birokratija
foto: Profimedia

- Ako se ispostavi da poslodavac nije poštovao zakonom propisanu proceduru, takav otkaz je nezakonit i u tom slučaju imate pravo da zahtevate od suda da odredi poslodavcu da vas vrati na rad, a imate i pravo na naknadu štete, koja se ogleda u izmaklim zaradama, što znači da poslodavac mora da naknadi sve zarade koje ste ostvarivali na poziciji pre otkaza - od momenta otkaza, pa do momenta vraćanja na rad - objašnjava advokat Željka Kovačević.

Kako navodi, poslodavac može iz bilo kog validnog razloga da vas odstrani sa radne pozicije. Međutim, ukoliko to ne učini prema pomenutim propisima, imate mogućnost za potraživanjem i naknade sudskih troškova. Ali, postoji jedan izuzetak.

Mito, Pare, Pismo, Korupcija
foto: Thinkstock

- Imate pravo i na naknadu sudskih troškova, s tim da postoji jedna caka - ukoliko poslodavac u sudskom postupku dokaže da je osnov za davanje otkaza postojao, odnosno da ste stvarno povredili radnu obavezu ili da niste poštovali radnu disciplinu, a da vam nije uručio upozorenje, onda nemate prava da zahtevate vraćanje na rad, već će vam umesto toga sud odrediti do šest zarada - ističe Kovačević.

Takođe, Zakon o radu predviđa nekoliko mehanizama zaštite zbog nezakonitog otkaza. Osnovna pravna sredstva borbe jesu tužba sudu zbog nezakonitog otkaza ugovora o radu i obraćanje inspekciji rada.

sudnica, sud, ilustracija
foto: Profimedia

- Prvo što treba da uradite jeste da podnesete tužbu protiv poslodavca, a zatim da obavestite i inspekciju rada. Oni mogu da donesu rešenje o odlaganju izvršenja rešenja o otkazu ugovora, u slučaju da je poslodavac prekršio neko pravo zaposlenog, a sve to u roku od 30 dana od dana podnošenja tužbe protiv poslodavca - priča advokat.

S druge strane, ukoliko se desi obrnuta situacija, da zaposleni podnese ostavku bez prethodne najave i bez utvrđenog otkaznog roka, situacija je potpuno drugačija.

- Zakon o radu ne predviđa nikakvu vrstu sankcije za zaposlenog koji da otkaz i ne ispoštuje otkazni rok - zaključuje advokat Željka Kovačević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track