BEOGRADU ZA DLAKU IZMAKAO "POSAO": Kinezi će električne automobile već od marta proizvoditi u ovom gradu u komšiluku
Foto: Shutterstock

prestigli teslu

BEOGRADU ZA DLAKU IZMAKAO "POSAO": Kinezi će električne automobile već od marta proizvoditi u ovom gradu u komšiluku

InfoBiz -

Mađarska vlada odlučila sa 118,6 miliona evra subvencionisati nadogradnju infrastrukture potrebne za firmu brzorastućeg kineskog diva.

Radovi na izgradnji kompanije električnih automobila koju u Segedinu gradi kineska kompanija BID počeće 1. marta, a proizvodnja u junu sledeće godine.

Rojters, Električni Automobil

Nedeljnik piše da je i Beograd bio u igri za izgradnju ove kompanije, ali da je na rang listi kineskog proizvođača zauzeo drugo mesto sa 503 boda, dok je Segedin imao – 511 bodova.

USKORO POČETAK

Izgradnja kompanije u Segedinu počinje u rekordnom roku, samo tri meseca nakon što je mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto objavio vest da se BID odlučio za lokaciju u blizini Segedina, odakle namerava krenuti u osvajanje evropskog tržišta, piše Nedeljnik.

Inače, BID je u četvrtom kvartalu prošle godine postao najveći prodavac električnih automobila i tako prestigao glavnog konkurenta Teslu. BID-ovi planovi su biti među pet najvećih prodavaca električnih automobila u Evropi (približno 750.000 vozila godišnje).

Zašto se kineska kompanija odlučila za Segedin kao lokaciju svoje prve evropske proizvodnje električnih automobila dosad nije konkretno objašnjeno, pa je ostala nedoumica je li jedini razlog to što je mađarska vlada odlučila sa 118,6 miliona evra subvencionisati nadogradnju infrastrukture potrebne za firmu ili zato što je Mađarska najavila svoje namere da se uključi u proizvodnju litijumskih baterija.

baterija, Električni Automobil
foto: Shutterstock

No, mnogo je intrigantniji podatak o tome ko su sve bili potencijalni kandidati, odnosno konkurenti Segedinu za gradnju fabrike. Prema pouzdanim izvorima, kandidati su bili belgijski Gent, Sofija i Beograd.

Na temelju tačnih kriterijuma kineski proizvođač napravio je rang listu na kojoj je Segedin zauzeo prvo mesto sa 511 bodova. Drugo mesto pripalo je Beogradu as 503 boda, Sofija je imala nešto više od 100, a Gent je na četvrtom mestu.

(Kurir.rs/Poslovni dnevnik)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track