BRITANSKA KOMPANIJA RADIĆE PRVU FAZU BEOGRADSKOG METROA: Ugovor vredan 7,19 miliona dinara, evo koliko objekata će se srušiti
Foto: Nenad Kostić

ZNAČAJAN PROJEKAT

BRITANSKA KOMPANIJA RADIĆE PRVU FAZU BEOGRADSKOG METROA: Ugovor vredan 7,19 miliona dinara, evo koliko objekata će se srušiti

InfoBiz -

Kompanija ARUP doo Beograd dobila je na tenderu posao izrade akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa. Ugovor je vredan 7,19 miliona dinara sa PDV-om.

Arup je inače britanska multinacionalna kompanija za pružanje profesionalnih usluga dizajna, inženjeringa, arhitekture, planiranja i savetovanja u svakom aspektu izgradnje. Zapošljava oko 17.000 ljudi u preko 90 kancelarija u 35 zemalja i učestvovala je u značajnim projektima u više 160 zemalja na gotovo svim kontinentima.

Kancelarija u Beogradu, kako se navodi na zvaničnom sajtu kompanije, otvorena je 2007. godine.

Beogradski metro, metro, Siniša Mali, Goran Vesić
foto: Ministarstvo finansija Srbije

Ova kompanija već je bila angažovana na nekoliko projekata u našoj zemlji, poput Koridora 10, a navode i da pružaju tehničku pomoć Putevima Srbije tokom programa rehabilitacije od preko 1.100 km putne mreže u zemlji. Iz ove kompanije dodaju da sarađuju i sa EBRD kroz pružanje usluga procene ekoloških i socijalnih rizika u projektima širom regiona, kao što su projekat Vodovoda Beograd, Projekat javnog autobuskog prevoza u Beogradu, Projekat unapređenja infrastrukture Kragujevca i Rudnik Kolubara u Srbiji.

BIĆE SRUŠENO 47 POSLOVNIH OBJEKATA

Za potrebe izgradnje prve faze prve linije beogradskog metroa biće porušeno ukupno 13 stambenih i 47 poslovnih objekata na teritoriji četiri beogradske opštine - Čukarica, Savski venac, Stari grad i Palilula, navedeno je u projektnom zadatku koji je objavio JKP Beogradski metro i voz Beograd, u okviru tendera za izradu akcionog plana raseljavanja za prvu fazu linije 1 beogradskog metroa.

Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda je napravila preliminarne procene zemljišta koje je neophodno pribaviti i "očistiti od objekata", a reč je o površini od 603.783 m2 na četriri beogradske opštine. Broj porodica, kao i broj aktivnih poslovnih aktivnosti u objektima koji su predviđeni za rušenje, kako je navedeno u dokumentaciji, nije poznat.

Faza 1 prve linije, kako se navodu u tenderskoj dokumentaciji obuhvata deonicu sa ukupno 14 stanica: Železnik, Makiš, Žarkovo, Bele vode, Trgovačka, Požeška, Park Banovo brdo, Ada Ciganlija, Sajam, Gazela, Savski trg, Trg republike, Skadarlija i Dunav.

(Kurir.rs/eKapija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track