NEVIĐEN ŠOK U NEMAČKOJ: Automobilski gigant prodaje sve svoje filijale, sindikati kipte od besa, šta će biti sa 8.000 radnika?
Foto: William Ju / Alamy / Alamy / Profimedia

potres na tržištu

NEVIĐEN ŠOK U NEMAČKOJ: Automobilski gigant prodaje sve svoje filijale, sindikati kipte od besa, šta će biti sa 8.000 radnika?

InfoBiz -

Proizvođač automobila Mercedes-Benz planira da proda sve svoje auto-kuće u Nemačkoj!

Kompanija želi da započne razgovore sa mogućim novim grupama trgovaca.

- Mercedes-Benz je otvoren za prodaju zastupništava i servisnih radionica koje poseduje u Nemačkoj. Nakon vrlo pozitivnih iskustava na raznim evropskim tržištima sada takođe ispitujemo kako možemo nezavisnije da postavimo naše maloprodajne filijale u vlasništvu Grupe u Nemačkoj. Procenjuje se potencijalna prodaja iskusnim i renomiranim grupama trgovaca kao u nekim drugim zemljama - saopštila je kompanija u petak.

Nemački dnevnik Handelsblat, koji je prvi izvestio o tome, navodi da se očekuje da će nadzorni odbor Mercedesa odobriti planove.

- Svaka filijala biće ispitana pojedinačno - dodala je kompanija u saopštenju i isključila zatvaranje filijala jer to nije bio predmet revizije.

Odluka se odnosi na 20 filijala sa 80 prodajnih mesta i 8.000 radnika.

Handelsblat procenjuje da svaka filijala vredi do 40 miliona evra.

- Potencijalni kupci moraju da ponude stručnost u maloprodaji automobila i držati se garancije posla u Nemačkoj - navodi proizvođač automobila.

Portparol kompanije za nemačke medije navodi da se odluka odnosi na svih 80 auto-kuća bez obzira na to da li se nalaze u ruralnim ili urbanim delovima Nemačke. To prema navodima nemačkih medija znači da je i filijala u sedištu kompanije u Štutgartu takođe dostupna za preuzimanje.

Kompanija istovremeno jasno daje do znanja da nijedna filijala neće biti zatvorena odnosno da grupacija nije u finansijskim poteškoćama i da neće biti masovnih otpuštanja jer je cilj da se zadrže radna mesta u Nemačkoj.

Moguće je međutim da će radnici nakon preuzimanja zarađivati manje. Mogli bi dobiti i delimične otpremnine. Za Mercedes bi to značilo trajno smanjenje troškova zaposlenih.

Opšte radničko veće kritikovalo je planove o prodaji i navelo da je to "šamar u lice" radnicima.

- Nakon godina odricanja i povezanih brojnih ustupaka od strane radnika filijale su profitabilne i daju svoj doprinos rezultatu grupacije - rekao je čelnik radničkog veća.

Kompanija Tesla, podsetimo, obustaviće proizvodnju automobila u fabrici u blizini Berlina zbog nedostatka komponenti nakon logističkih poremećaja usled napada na brodove u Crvenom moru.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo Z.Ko)

Bonus video:

00:28

Mercedes-Benz Off-Road Adventure 2022 Kopaonik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja