ALBANIJA GRADI NOVU LUKU I MARINU VREDNE 2 MILIJARDE €: Otvara se konkurs za izgradnju teretnog terminala, a OVO je PLAN projekta!
Foto: Profimedia

novi projekat

ALBANIJA GRADI NOVU LUKU I MARINU VREDNE 2 MILIJARDE €: Otvara se konkurs za izgradnju teretnog terminala, a OVO je PLAN projekta!

InfoBiz -

Uprava luke Drač na severu Albanije saopštila je da će otvoriti konkurs za izgradnju novog teretnog terminala u najvećoj luci koju poseduje, a sve tokom prvog kvartala 2024. godine.

Prva faza projekta dobila je građevinsku dozvolu nakon uspešnog završetka izvršnog projekta novog objekta, što je objavila uprava luke Drač.

Detaljni projekat izradio je konzorcijum koji se sastoji od holandske inženjerske firme Royal Haskoning DHV i albanske konsultantske firme Abkons, što je ranije saopštila Vlada Albanije.

Kruševac, projekat, radovi
foto: Grad Kruševac

U prva tri meseca 2024. godine otvara se međunarodni konkurs za izgradnju nove luke Porto Romano. Završetkom glavnog projekta i dobijanjem razvojne dozvole za prvu fazu izgradnje, održaće se panel konsultacija s predstavnicima NATO-a u vezi s izgradnjom pomorske baze, koja je sastavni deo ovog strateškog projekta.

Nova luka biće izgrađena u području Porto Romano u severozapadnom delu Drača. Postojeća luka u južnom delu grada pretvoriće se u novi turističko-stambeni projekat s marinom vredan čak dve milijarde evra, a glavni investitor je firma Emaar, sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Malta, marina
foto: Profimedia

Rok za završetak izgradnje je pet godina. Takođe, plan je i da se luka u Porto Romanu železnicom poveže s intermodalnim terminalom u Prištini i intermodalnim terminalom u Strugi u Severnoj Makedoniji.

Sve ovo potvrdila je i ministarka infrastrukture i energetike Albanije Belinda Baluku, koja je izjavila da se uporedo s proširenjem lučkih kapaciteta u Draču sprema i proširenje postojeće brze saobraćajnice Tirana - Drač (SH2) izgradnjom zaustavne trake uz minimalne troškove eksproprijacije zemljišta, izgradnja obilaznice oko Tirane, čime bi se ista nadogradila na standard auto-puta, kao i novom prugom do Prištine.

kurir.rs/Investitor

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track