CENA GASA NEĆE SE MENJATI DO MAJA: Papirologija koči gasifikaciju u Beogradu - Srbija uskoro dobija svoje kompanije u ove 2 zemlje
Foto: Shutterstock

najjeftiniji energent

CENA GASA NEĆE SE MENJATI DO MAJA: Papirologija koči gasifikaciju u Beogradu - Srbija uskoro dobija svoje kompanije u ove 2 zemlje

InfoBiz -

Potrošnja gasa u Srbiji dostiže rekord od 17 miliona metara kubnih, ali građani ne treba da brinu, jer gasa ima dovoljno za sve potrošače, rekao je generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

- Svi imaju gas, a Srbija ne mora da brine što se toga tiče. Imamo i transportne kapacitete i više od 200 miliona metara kubnih zaliha u Mađarskoj, 380 miliona metara kubnih u Banatskom Dvoru bez ruskog dela - rekao je Bajatović.

Кada je reč o ceni gasa, Bajatović je naveo za TV Prva da se ona sigurno neće menjati do 1. maja, kada će se napraviti presek i videti šta dalje.

- Tada ćemo napraviti neki presek, što znači cena će biti ista. Gas je trenutno najjeftiniji energent i ima ga dovoljno, biće ga dovoljno sigurno i u narednoj godini. Uskoro ćemo registrovati našu kompaniju u Mađarskoj, verovatno i u Bugarskoj, tako da će Srbijagas pojaviti i regionalno u narednom periodu - rekao je on.

Dušan Bajatović
foto: Shutterstock, Kurir Televizija

Od 2008. godine do danas u Srbiji je urađeno 19.000 kilometara različitih gasovoda. Projekat gasifikacije Beograda kasni godinu dana zbog papirologije i problema sa priključcima u određenim opštinama.

- Povećaćemo broj radnika i ekipa koja će na terenu vršiti priključke. To je ta čuvena priča, 780 evra na tri godine u dinarima sa PDV-om, zajedno uz račun. Malo kasnimo sa tim, jer je bilo problema u lancima snabdevanja, nije bilo tih setova u dovoljnom broju, ali sad smo raspisali nove javne nabavke i mislim da će to biti u redu - rekao je Bajatović.

Кomentarišući uvođenje sankcija Rusiji, Bajatović je ocenio da to nije jednodimenzionalno pitanje i dodao da je Srbiji, kako je rekao, potreban politički oslonac sa ruske strane kako bi preživela.

- Za mene je saradnja sa zemljama BRIКS-a, pre svega Rusijom i Кinom diversifikacija naših političkih rizika. To nema veze samo sa ekonomijom, zato što nacionalni interes jednostavno nema cenu - istakao je direktor Srbijagasa.

kurir.rs/ dnevnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track