ISPLOVIO PRVI KINESKI KRUZER: Ima 16 spratova, više od 20 restorana, tržni centar, može da primi 5.246 putnika POGLEDAJTE GRDOSIJU
Foto: Printscreen

ISPLOVIO PRVI KINESKI KRUZER: Ima 16 spratova, više od 20 restorana, tržni centar, može da primi 5.246 putnika POGLEDAJTE GRDOSIJU

InfoBiz -

Prvi kruzer izgrađen u Kini krenuo je danas iz Šangaja na prvo putovanje.

Ovo simbolizuje napredak zemlje u sektoru brodogradnje, kojim dominiraju evropske industrije.

Brod "Adora medžik siti", koji ima 16 spratova, po službenim kineskim medijima, isplovio je prema Južnoj Koreji i Japanu.

Težak je 135.500 tona i zajednički su ga naručile kompanije "China State Shipbuilding Corp" i američka korporacija "Carnival Corp".

Brod ima više od 20 restorana i barova, zatvoreni park sa palmama, pozorište sa skoro 1.000 mesta i tržni centar od 2.000 kvadratnih metara i može da primi 5.246 putnika, navodi se u saopštenju kompanije koja ga je izgradila CSSC Shanghai Vaigaokiao.

Zamišljen za kinesku srednju klasu, brod ima salon za igru madžong i restoran specijalizovan za kineski fondu. Izgradnja broda kasnila je zbog pandemije kovida 19, po Lojdovom registru (LR).

Nakon što je sredinom decembra u Hongkongu stranim novinarima predstavila svoj najveći putnički avion sopstvene proizvodnje C 919, Kina nastavlja da sprovodi svoju strategiju emancipacije od stranih tehnologija.

Međutim, mnogo delova za ovaj kruzer potiče od stranih dobavljača. Marko Skopaz iz LR-a smatra da Kina u budućnosti ima izglede da izgradi sopstveni dobavljački lanac. Brod je "početak brzog i neizbežnog razvoja zemlje u projektovanju i izgradnji kruzera", rekao je.

Kurir.rs/Index

Preneo: R.J.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track