"OVA TOPLANA BIĆE PRVA U NOVOM SADU KOJA SE GRADI OD TEMELJA" Gradonačelnik Đurić: Država je za projekat obezbedila 90 miliona
Foto: Kurir tv

kurir tv

"OVA TOPLANA BIĆE PRVA U NOVOM SADU KOJA SE GRADI OD TEMELJA" Gradonačelnik Đurić: Država je za projekat obezbedila 90 miliona

InfoBiz -

Novi Sad se kao grad širi, razvijaju se svi delovi grada i naseljavaju, pa je potreba za izgradnjom novih skola, vrtica, širih saobraćajnica,t oplana, sve veća.

Građani Novog Sada ce od 2025. godine imati novu toplanu "Majevica" koja ce toplotnom energijom snabdevati Bulevar Evrope, Jugovićevo i Avijatičarsko naselje.

Milan Djuric- gradonacelnik Novog Sada pojasnio je kako teku izgradnje.

- Toplana Majevica je prva toplana koja se gradi iz temelja u Novom Sadu od 1985. godine, a biće izgrađena na površini od 7300 kvadratnih metara.Ova toplana će snabdevati toplotnom energijom Levar Evropu, Jugovićevu, kao i aviatičarsko naselje u budućnosti - rekao je Đurić.

Očekuje se da će gradnja Toplane biti završena do 2025. godine, a ukupna investicija će iznositi milijardu i 73 miliona dinara. Kada se završi prva faza, toplana će moći da zagreva 7000 domaćinstava ili stanova, s mogućnošću nadogradnje dodatnih kapaciteta. Očekuje se da će, kada Toplana bude u punom kapacitetu, moći da snabdeva toplotnom energijom blizu 30.000 stanova, u skladu s potrebama koje će se javiti u budućnosti.

Kroz program Investicioni okvir za Zapadni Balkan, grad Novi Sad je dobio bespovratna sredstva u iznosu od 700.000 evra za izradu studije za projekat Solar Termal Novi Sad.

02:55

OVA TOPLANA BIĆE PRVA KOJA SE GRADI IZ TEMELJA U NOVOM SADU Gradonačelnik Đurić: Država je za ovo obezbedila 90 miliona

- Dodatno, država je obezbedila 90 miliona evra za realizaciju ovog projekta, čekajući rezultate studije kako bi dalje finansirala projekat. Ovo će omogućiti dalji razvoj energetskog sektora Novog Sada. Takođe je važno napomenuti da ćemo 20% energije dobijati iz obnovljivih izvora energije, što će biti značajan doprinos održivosti - istakao je gradonačelnik.

Glavni objekat od oko 3.000 kvadratnih metara će sadržavati sve potrebne postrojenja nove Toplane Majevica. Značajno je napomenuti da će ova toplana emitovati daleko manje štetnih gasova i imati znatno manji gubitak energije. U skladu sa strategijom razvoja sistema daljinskog grejanja do 2030. godine, planira se izgradnja nove toplane na Mišeluku.

Tekst je objavljen u sklopu Projekta koji se sufinansira sredstvima iz budzeta Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada.Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nizno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:28

Novi Sad dočekuje predsednika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja