OBJAVLJEN SPISAK NAJMOĆNIJIH PASOŠA SVETA: Ovi građani bez vize mogu da uđu u čak 130 zemalja, evo na kom mestu se nalazi Srbija!
Foto: Shutterstock

zlatni pasoši

OBJAVLJEN SPISAK NAJMOĆNIJIH PASOŠA SVETA: Ovi građani bez vize mogu da uđu u čak 130 zemalja, evo na kom mestu se nalazi Srbija!

InfoBiz -

Ujedinjeni Arapski Emirati su za svoje stanovnike osigurali najveću slobodu kretanja, odnosno putovanja, vodeći se podacima tromesečnog izveštaja koji je objavila londonska istraživačka kompanija za globalno državljanstvo i prebivalište Henley & Partners. Bez vize, građani Emirata mogu u čak 130 država da uđu, a sa njom u dodatno 50.

Drugu i treću poziciju deli deset evropskih zemalja, a to su Nemačka, Francuska, Španija, Italija, Holandija, Luksemburg, Švedska, Finska, Austrija i Švajcarska.

S druge strane, četvrto mesto dele Južna Koreja, Danska, Belgija, Portugal, Poljska i Irska.

srpski pasoš, pasoši, pasoš
foto: Profimedia

Sjedinjene Države su na šestom mestu, u paketu sa Australijom i Slovačkom. Na samom dnu popisa su pasoši Somalije, Iraka, Avganistana i Sirije.

Hrvatski pasoš je na 8. poziciji, što znači da je popravila položaj u odnosu na raniji popis, na kom je bila na 14. mestu. Hrvatska deli mesto s Islandom, Latvijom i Lihtenštajnom.

Početkom godine ova država zauzimala je 17. mesto. Hrvati mogu bez pasoša da putuju u 123 zemlje, dok u 49 zemalja mogu da putuju sa vizom, a u 26 zemalja ne mogu da putuju.

Pasos

Srbija je na ovoj listi zauzela 32. mesto, Severna Makedonija i Crna Gora su na 36. i 37. poziciji, dok je BiH na 44.

Henley Passport Index jedan je od nekoliko indeksa koje su stvorile finansijske firme za rangiranje globalnih pasoša prema pristupu koji pružaju svojim građanima, a koja pokriva 227 zemalja za putovanja. Ažurira se nekoliko puta tokom godine, kada promene politike vize stupe na snagu.

kurir.rs/poslovni.hr

Bonus video:

03:31

ISTEKAO VAM JE PASOŠ NEPOSREDNO PRED PUT? Nije sve izgubljeno, evo kako možete da ga izvadite u MINUT DO 12

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track