KOME U GEPEKU PRONAĐU PEČENJE NADRLJAO JE: Pojačana kontrola na graničnim prelazima uoči praznika, evo šta se krije iza toga!
Foto: Shutterstock

opasnost

KOME U GEPEKU PRONAĐU PEČENJE NADRLJAO JE: Pojačana kontrola na graničnim prelazima uoči praznika, evo šta se krije iza toga!

InfoBiz -

Da bi se sprečilo unošenje afričke kuge svinja u Austriju, u nekoliko narednih nedelja sprovodiće se pojačana kontrola u putničkom saobraćaju.

Ono što je cilj jeste da se putnicima razvije svest o tome da je unošenje mesa iz zemalja van EU zabranjeno i da podleže carinskoj kontroli.

Imajući u vidu nadolazeće praznike i s tim u vezi pojačan putnički saobraćaj iz zemalja u kojima je ova pojava zabeležena, izričito se upozorava na potencijalnu opasnost od unošenja virusa u Austriju kroz sam transport svinjskog mesa, odnosno od prerađenog svinjskog mesa, navodi se u saopštenju ambasade Austrije u Srbiji.

0253307610, svinjetina, pečenje, meso
foto: Profimedia

Izuzev divljih svinja, čovek je glavni prenosilac ove virusne infekcije, koja najčešće ima smrtni ishod po domaće i divlje svinje, dok za čoveka ovaj virus ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje, a ni život.

Zabranjeno je unošenje bilo kakvih navedenih proizvoda iz zemalja van EU, među kojima su i termički neobrađena šunka, kobasice, mesni namazi i slično.

Unos iz zemalja koje su članice Evropske unije dozvoljen je u količini koja se meri po ličnoj upotrebi u domaćinstvu, ukoliko je proizvođač predmetnu prerađevinu u zemlji proizvodnje podvrgao veterinarskoj kontroli u skladu sa svim propisima, što se očekuje od proizvoda dostupnih u redovnoj prodaji, poput robe iz supermarketa.

Meso ili mesne prerađevine iz domaće proizvodnje, koji nisu podvrgnuti kontroli od nadležnih službi, predstavljaju veliki rizik, navodi ambasada Austrije.

kurir.rs/blic.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja