MAĐARI PREUZIMAJU MITROS! Radnicima isplaćene duplo veće otpremnine od zakonskih, ko ne želi čeka novog gazdu
Foto: Tanjug/Zoran Žestic

rešeno

MAĐARI PREUZIMAJU MITROS! Radnicima isplaćene duplo veće otpremnine od zakonskih, ko ne želi čeka novog gazdu

InfoBiz -

Većina zaposlenih radnika je, uoči zatvaranja industrije mesa „Mitros“ u Sremskoj Mitrovici, prihvatila ponuđene stimulativne otpremnine, dok se manji deo opredelio za zakonski predviđene opcije, ostavljajući mesto u fabrici za novi investicioni poduhvat. Kako je za Kurir potvrdila Svetlana Milovanović, gradonačelnica Sremske Mitrovice, mađarski investicioni fond preuzeće sremskomitrovački „Mitros".

Ponuđene otpremnine su dvostruko veće od propisanih zakonom, koje je izabrao manji broj radnika, uglavnom onih kojima nedostaje samo nekoliko meseci radnog staža do odlaska u penziju, te im je radni staž neophodan.

Iako se zvanično sutra, 15.decembra, obustavlja proizvodnja u fabrici „Mitros“, već od ponedeljka 18. decembra, postoji plan za potpisivanje ugovora sa novim vlasnikom. Mađarski investicioni fond, koji ima značajno iskustvo u mesnoj industriji, izneo je ponudu Gierlinger grupi za preuzimanje fabrike.

Mitros
foto: Kurir/D.Š.

Ova nova investicija će se fokusirati na finalnu obradu živinskog i svinjskog mesa, sa planom godišnje proizvodnje od 5.000 tona gotovih proizvoda. Odluka o preuzimanju „Mitrosa“ doneta je na bordu direktora Mađarskog investicionog fonda, otvarajući perspektivu za nastavak rada i proizvodnje u ovom sektoru. Očekuje se da će dolazak novog investitora otvoriti nove mogućnosti za radnike i razvoj fabrike.

I GRAD POMAŽE RADNICIMA

Grad Sremska Mitrovica odlučio je da pruži podršku bivšim zaposlenima fabrike „Mitros“ koja se zvanično zatvara sutra, 15. decembra. Ova podrška dolazi u obliku jedne dodatne zarade, koja će biti jednaka minimalnoj zaradi, potvrdjeno iz kabineta gradonačelnice grada Sremska Mitrovica. Ukupno je izdvojeno 15 miliona dinara, a zainteresovani radnici mogu da apliciraju za ovu dodatnu zaradu putem direktnog kontakta sa fabrikom ili upravom za socijalnu zaštitu.

Da podsetimo, kako je Kurir već pisao, od septembra su trajali pregovori sa zainteresovanim kupcima, na inicijativu Branislava Nedimovića i trenutnih vlasnika, oko prodaje.

Fabrika "Mitros" se suočavala sa promenama u poslovanju, a smanjenje stočnog fonda i drugi problemi učinili su da se pojavi niz spekulacija o njenom budućem statusu. Sindikat fabrike je prethodno izneo da nije bilo govora o njenom zatvaranju i da su svi nastojali da pronađu održivo rešenje za opstanak.

kurir.rs/D. Š.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track