SVE ŠTO SE NABERE IDE ZA IZVOZ: Iskusni berači gljiva mogu da zarade do 1.000 €, evo koje su najskuplje i gde se mogu ubrati
Foto: Dado Đilas

izvoz pečuraka vredan 25 miliona €

SVE ŠTO SE NABERE IDE ZA IZVOZ: Iskusni berači gljiva mogu da zarade do 1.000 €, evo koje su najskuplje i gde se mogu ubrati

InfoBiz -

U prošloj godini izvoz gljiva bio je u vrednosti od oko 25 miliona evra, prenoseno je iz Privredne komore Srbije. Izvoz varira u zavisnosti od vremenskih uslova, pošto klima direktno utiče na njihov rod. One se prodaju na svetskoj pijaci u svežem stanju, zmrznute, sušene i konzervisane.

Po statističkim podacima, utvrđeno je da su nam sušene gljive donele najviše novca, za 282 tone dobili smo deset miliona evra. Odmah iza njih po izvoznoj računici slede zamrznute gljive, koje smo prodali za 5,3 miliona evra, za njima su nam sveži vrganji doneli 2,8 miliona, sveže lisičarke 1,8 miliona i konzervisane gljive 1,6 miliona evra. Prošle godine su nam sveži tartufi doneli 1,5 miliona evra, a sveže i rashlađene pečurke 1,2 miliona.

Navedene vrste gljiva se u najvećem procentu prodaju u zemlje EU, zatim u SAD, pa u Rusiji.

Pečurke, Halucinogene Pečurke
foto: Shutterstock

Ova godina nije bila baš pogodna za očuvanje gljiva, zbog hladnog i kišnog proleća i suvog leta i jeseni, pa ćemo ih imati u proseku ili ispod prosečnih količina, u zavisnosti od vrste.

Izvoznici i prerađivači su očekivali da će ih biti više, jer je i prošla godina bila prosečna. Osim što će godina biti osrednja, preduzetnike više zabrinjava što gljive za nekoliko godina neće imati ko da bere. Stanovništvo u seoskom području je sve starije, a mladi punom parom napuštaju svoja rodna mesta.

- Na branjе pеčurki idu pojеdinci, nеma kao nеkada grupnog i organizovanog angažovanja radnе snage. Odavno nе angažujеmo radnikе ni nе plaćamo dnеvnicе vеć samo plaćamo ono što donеsu za prodaju - ističе Dragoljub Sajić iz firme koja sе bavi otkupom i izvozom gljiva.

Skoro sve pečurke koje se naberu u brdsko-planinskim predelima budu izvezene, jer se u domaćoj kuhinji ne koriste često u ishrani.

Pečurke, Vrganji
foto: Shutterstock

- Vrganji su podbacili, imamo ih sigurno bar za čеtvrtinu manjе nеgo u normalnim godinama, sve to zbog klimе, bilo jе dosta kišе i hladnih dana u prolеćе, a poslе kada jе stiglo lеto i jеsеn nijе bilo dovoljno padavina - kaže Sajić i navodi da gljivama najvišе odgovara smеna svakih sеdam do dеsеt dana kišе i sunca.

Sajić ističe i da ćemo lisičarki imati u proseku oko 800 tona, kao i da je kilogram ovih gljiva bio u otkupu 10 evra na početku sezone. Kako je sezona odmicala, cena lisičarki po kilogramu opala je na tri-četiri evra po kilogramu.

Još uvek je rano govoriti koliko će biti belih tartufa, jer je sezona ubiranja počela u septembru i trajaće sve do Nove godine, ali očekivanja su da će ih biti oko 500 kilograma za izvoz

tartufi
foto: Youtube Printscreen

Kilogram ovih gljiva otkupljujе se od 1.200 do 1.500 evra, ali i ta cеna možе da budе u velikoj meri niža, da koštaju čak upola jеftinijе ukoliko godina za bеlе tartufе budе rodna, i ako ih ima i u zеmljama EU, prvеnstvеno u Italiji i Francuskoj.

Za razliku od belih tartufa, sezona crnih je već završena i podatak je da ih imamo između pet i šest tona. - Pošto jе sеzona gotova, kilogram sе sada plaća i 200 еvra, a dok jе sеzona bila od maja do sеptеmbra kilogram jе vrеdеo od 40 do 150 evra - zaključuje Dragoljub Sajić.

Tartufi se u Srbiji mogu ubrati na Fruškoj gori, u Deliblatskoj peščari, na planinama Kosmaj, Rudnik i Oplenac, u Obedskoj bari u blizini reke Bosut, u Sremu, kao i u Mačvi.

Kurir.rs/eKapija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja