SRBI ŠALJU U IZRAEL CIGARETE, VODU, VOĆE I OVCE: Ratna dejstva otvaraju put izvozu novih proizvoda! Evo šta im još treba iz Srbije
Foto: Dado Đilas

aktivnija privredna saradnja

SRBI ŠALJU U IZRAEL CIGARETE, VODU, VOĆE I OVCE: Ratna dejstva otvaraju put izvozu novih proizvoda! Evo šta im još treba iz Srbije

InfoBiz -

Izrael, bliskoistočna zemlja koja u poslednjim decenijama beleži izrazit ekonomski rast, proglasila je ratno stanje posle iznenadnog napada ekstremističke palestinske grupe Hamas prošle subote.

Koliko će to uticati na njen dalji napredak, ali i privredne odnose sa Srbijom koja se od svih zemalja bivše Jugoslavije nalazi pri vrhu, tačnije na drugom mestu po obimu izvoza u Izrael, odmah posle Slovenije, biće poznato u narednom periodu.

Za sada bi sve trebalo da ostane po starom, odnosno ima naznaka još aktivnije privredne saradnje, uveren je Aleksandar Nikolić, direktor predstavništva Privredne komore Srbije (PKS) u Jerusalimu i počasni konzul Srbije u Izraelu.

 Aleksandar Nikolić
Aleksandar Nikolićfoto: Kurir TV, Ahmed ZAKOUT / AFP / Profimedia

- Investiraće se, još više, u kapacitete obnovljivih izvora energije, počev od solarnih panela do vetroparkova, zatim tu su i mogućnosti izraelskog visokotehnološkog savetovanja u oblastima, kao što su prečišćavanje i tretman otpadnih voda, regeneracija stočnog fonda. Prioritet predstavništva PKS je aktivan doprinos umrežavanju srpskog inovativnog eko-sistema sa izraelskim, koristeći sva dostignuća Izraela kao startap nacije, njihove akceleratore, iskustva u regrutovanju finansija za startape, i posebno transfer znanja iz nauke u industriju - otkriva za "Politiku" Nikolić.

Ratna dejstva

Pored toga, važna stavka je i pospešivanje izvoza, kako kvantitativno, tako i u raznovrsnosti, a cilj je svakako i uvećanje investicija, sa naglaskom na sektore van nekretnina. Naši industrijski giganti su pred apliciranjem na tenderima javnih preduzeća Izraela u oblasti infrastrukture i saobraćaja, dodaje on.

Ipak, aktuelno stanje izazvano ratnim dejstvima uticaće na povećanu potrošnju infrastrukturnih i prehrambenih sektora u Izraelu, sa završetkom oružanih sukoba.

- Zbog toga treba valjano pratiti i analizirati situaciju na terenu kako bi se poslovno adekvatno odgovorilo, iz ugla Srbije. Tokom ratnih dejstava biće poremećaja u operativno-logističkoj komponenti, pre svega, mislim na morsku luku Ašdod, pri čemu će brodovi biti usmereni na severnomediteransku luku Haifu. To će u nekim segmentima, kasnije za izraelske uvoznike, odnosno krajnje korisnike, drugim rečima za sve involvirane u logistički lanac, povećati cene, imajući u vidu uvećane unutrašnje troškove transporta u samom Izraelu. Moguće je da zbog geopolitičkih pregrupisavanja kao posledice ratnih dejstava šansu dobiju zemlje koje imaju prijateljski, bar korektan stav prema Izraelu - navodi Nikolić.

Podseća da će time Srbija imati priliku da se u narednom periodu usmeri na veći izvoz proizvoda iz oblasti metalske industrije, za potrebe infrastrukture, građevinarstva, i svakako namenske industrije.

Izraelski vojnici
Izraelski vojnicifoto: Thomas COEX / AFP / Profimedia

- Ova godina je i godina u kojoj se proširuje asortiman svežih poljoprivrednih proizvoda iz Srbije koji će dobiti izvozne sertifikate u Izrael na osnovu saradnje odeljenja za zaštitu bilja pri dva ministarstva poljoprivrede. Tu mislim, pre svega, na jabuke - napominje on.

U poslednjih pola godine "živa" je i aktivnost u pokušaju izraelskih maloprodajnih lanaca supermarketa, kao i uvoznika u oblasti prehrambene industrije, za proširenje asortimana uvoza koji se uglavnom bazira na proizvodima od žitarica i svežih prirodnih napitaka, dodaje direktor predstavništva PKS.

Raste spoljnotrgovinska razmena

Ukupna spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Izraela za prvih osam meseci ove godine iznosila je 71,5 miliona evra, ne uključujući tarifno neklasifikovanu robnu razmenu, a tu se misli na namensku industriju. Ministar privrede Slobodan Cvetković nedavno je naglasio da je važno da vidimo da je obim trgovine između naše i države Izrael veći nego što je ranije bio.

- Tu je reč o tendenciji znatnog porasta našeg izvoza u oblasti prehrambene industrije, ali i o kontinuiranom padu izraelskog izvoza u Srbiju - pojašnjava Nikolić.

voda, bez vode, flaširana voda
foto: AP/Ilustracija

Inače, spoljnotrgovinska razmena između Srbije i Izraela u 2022. iznosila je 107,2 miliona evra. Najzastupljeniji proizvodi u izvozu Srbije u Izrael su cigarete i proizvodi od gume, dok su najzastupljeniji artikli u uvozu Srbije iz Izraela bili pesticidi.

- Srbija izvozi i gasne turbine, hranu za životinje, aromatizovanu vodu, frižidere, smrznuto voće, ovce i koze - navodi Nikolić.

Podseća da time Izrael i dalje ostaje jedan od najvažnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije na Bliskom istoku. Direktne investicije izraelskih kompanija, ne posustaju unazad godinama u Srbiji.

UKIDANJE CARINA

Iskorak u pratećim proizvodima namenske industrije

Kada govorimo o proizvodima koji su prateći proizvodi namenske industrije, tu ima iskoraka, dodaje Nikolić, imajući u vidu ukidanje carinskih dažbina.

- Time je Srbija konačno došla u ravnopravni položaj sa glavnim konkurentima iz zemalja Evropske unije. Zato je bitno da se u narednom periodu aktivira rad mešovitih međudržavnih komisija, gde će svaka od strana izložiti svoje prioritete kako bi se došlo do što boljih pozicija u saradnji na tom planu – zaključuje Aleksandar Nikolić.

Kada je reč o investicijama van sektora nekretnina kod nas recimo uspešno posluju vetropark u Kovačici, livnica u Adi, poslovnice kompanija iz oblasti softverskih usluga, kao što je, na primer, "Plejstudios" i "Elementor Izrael". I u narednom periodu biće još ulaganja sličnih firmi.

- Izrael je perspektivno i rastuće tržište. Podsticajne mere u smislu nultih carinskih stopa i znatnog pojednostavljenja standarda uvoza nešto je sa čime treba dodatno upoznati naše izvoznike. Tokom ove godine proširen je spisak trajno oslobođenih tarifnih brojeva od carinskih dažbina, pa je u najvećem delu, osim prehrambene industrije, produžena suspenzija carine koja će važiti od kraja ove godine, pa do 31. maja 2028. Kada govorimo o prehrambenoj industriji, nastavlja se kampanja nulte carine sastavljena od šest etapa, tokom narednih pet godina, zaključno sa 2027. Tu poseban izazov predstavlja apliciranje za košer sertifikaciju, pri čemu je procedura za proizvode biljnog porekla znatno jednostavnija - navodi Nikolić.

Apeluje na domaće izvoznike da se upoznaju sa ovim stimulansima, jer je smisao podsticajnih mera borba sa nesnosnom skupoćom života u Izraelu.

Kurir.rs/ Politika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track