TREĆI PUT PROPALA PRODAJA ČAČANSKOG GIGANTA: Za 22 objekta nudio cenu kao za stan na Vračaru! Država poništila postupak
Foto: D.Č.

nekadašnji ponos srbije

TREĆI PUT PROPALA PRODAJA ČAČANSKOG GIGANTA: Za 22 objekta nudio cenu kao za stan na Vračaru! Država poništila postupak

InfoBiz -

Prodaja čačanske Fabrike reznog alata (FRA) u stečaju proglašena je neuspešnom jer je najviša postignuta cena na javnom nadmetanju i to iz trećeg puta bila je manja od 50 odsto procenjene vrednosti imovine tog preduzeća, objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika.

Imovina FRA prodata je 5. septembra na trećoj aukcijskoj prodaji, po početnoj ceni od 58,8 miliona dinara, konzorcijumu koga čine čačanska kompanija Unipromet i beogradska kompanija DSD-Eurolajn.

U ponudi su bila 22 fabrička objekta smeštena na gradskom građevinskom zemljištu, površine 30.628 kvadrata, kao i objekat na istoj lokaciji površine 3.526 kvadrata.

Fabrika reznog alata, FRA, Čačak
foto: RINA

Postupak stečaja FRA je Privredni sud u Čačku pokrenuo u januaru 2022. godine, zbog blokade računa od 3,4 milijarde dinara i velikih dugovanja prema poveriocima, a pošto u zakonskom roku od 90 dana niko nije podneo plan reorganizaicje fabrike, proglašen je bankrot. Prethodna prodaja imovine FRA proglašena je neuspešnom, jer je tada izlicitirana cena od 560 miliona dinara, koja je takođe bila manja od 50 procenata procenjene vrednosti. I tada je isti konzorcijum Unipromet i DSD-Eurolajn, pokušao da kupi fabriku, ali Odbor poverilaca fabrike u stečaju nije dao saglasnost na postignutu cenu. FRA, čiji je većinski vlasnik bila država, a od 2015. je Uredbom republičke vlade proglašena za preduzeće od posebnog značaja za odbrambenu industriju, prestala je da radi u avgustu 2021. godine. Tada su 452 fabrička radnika proglašena za tehnološki višak i dobila otpremnine u okviru socijalnog programa koji je finansirala država.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track