GRADSKIM VLASTIMA PREKIPELO, DOSTA IM JE TURISTA: Sve više njih ograničava iznajmljivanje apartmana, evo šta je glavni razlog
Foto: Profimedia

vlastima prekipelo

GRADSKIM VLASTIMA PREKIPELO, DOSTA IM JE TURISTA: Sve više njih ograničava iznajmljivanje apartmana, evo šta je glavni razlog

InfoBiz -

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija, poput Venecije – a sve češće se u stranim medijima spominje i Dubrovnik – zbog navale turista, postaju neugodne za život lokalnog stanovništva.

Gradske vlasti Njujorka odlučile su praktično da izbrišu kratkoročni turistički najam na svom području. Ove sedmice stupile su na snagu izmene pravila koje će za većinu značiti prestanak iznajmljivanja. Naime, od sada, za kratkoročni najam potrebno je nabaviti licencu, koju mogu dobiti samo oni koji žive u nekretnini koju iznajmljuju i borave u njoj zajedno s gostima. Moguće je primiti najviše dva gosta. S obzirom na uslove, jasno je da je to kraj turističkog iznajmljivanja apartmana.

OGRANIČENJA

Sve veći broj gradova u Evropi i SAD-u uvodi ograničenja za iznajmljivače privatnog smeštaja. Iznajmljivanje soba i apartmana, što je u Hrvatskoj, dobro poznata delatnost već decenijama, doživelo je snažan uzlet i u svetu, posle pojave digitalnih platformi, poput Airbnba ili Bookinga, koje su omogućile svakome, da na vrlo jednostavan način unovče višak stambenog prostora, iznajmljujući ga turistima.

Na primer, u starom jezgru Venecije živi oko 50.000 stanovnika, a godišnje ih poseti više od pet miliona turista.

violina, Italija, venecija
foto: Printscreen YT/La nuova di Venezia e Maestre

Firenca, takođe jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, u junu ove godine uvela je zabranu kratkoročnog iznajmljivanja apartmana na području istorijskog jezgra grada. Trenutno je na ovom području oko 8.000 apartmana i gradske vlasti im neće zabranjivati rad, ali ih poreskim olakšicama pokušavaju da motivišu da se barem deo njih vrati dugoročnom iznajmljivanju stanova.

Inače, na području cele Firence registrovano je oko 11.000 apartmana. Gradske vlasti iznajmljivačima iz istorijskog jezgra žele da ponude i trogodišnje oslobođenje od poreza na nekretnine, ako se okrenu dugoročnom iznajmljivanju, što je prema postojećim pravilima rok od najmanje 30 dana. Naime, lokalne vlasti u više italijanskih gradova suočavale su se s protestima studenata nezadovoljnih visokim cenama i nedostupnošću najma stanova.

Beč
foto: Shutterstock

Ograničenja za iznajmljivače uvode se i u Austriji. Konkretno, Beč je odlučio od jula sledeće godine kratkoročnim iznajmljivačima dozvoliti turističko iznajmljivanje najviše 90 dana godišnje. Delovi Beča ovakvo su ograničenje imali od 2018. godine, ali sada će ono biti uvedeno na celom području grada, uz obrazloženje da se time želi osigurati da se nekretnine ne koriste isključivo za kratkoročni najam.

Što se tiče Španije, u Barseloni je od 2021. godine zabranjen kratkoročni najam soba. Doduše, moguće je iznajmiti ceo stan ili kuću, ali je za to potrebno dobiti dozvolu. U Palma de Majorcii je zabranjeno izdavati apartmane u stambenim zgradama, već isključivo samostojeće kuće ili vile.

Berlin je prvo, pje nekoliko godina, uveo pa povukao potpunu zabranu kratkoročnog najma, ali imaju prilično velika ograničenja. Iznajmljivači moraju da imaju dozvolu i to samo za 90 dana godišnje. U Minhenu je takođe potrebna dozvola, a ograničenje je postavljeno na osam nedelja godišnje, dok u Štutgartu nije potrebna dozvola, ali je i najam moguć najviše 10 sedmica godišnje.

kurir.rs/Depoprtal

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track