AFRIČKA KUGA UZIMA DANAK: U Italiji ugrožen najveći proizvođač mortadela, angažovani čak i karabinjeri
Foto: RINA

posledice zaraze

AFRIČKA KUGA UZIMA DANAK: U Italiji ugrožen najveći proizvođač mortadela, angažovani čak i karabinjeri

InfoBiz -

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je već 3.857 uginulo, a rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

UGINULO OKO 4.000 SVINJA

Zaraza je potvrđena na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga - Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Кako je navedeno, uginulo je 3.857 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

afrička kuga, svinje
foto: RINA

Makedonska farma mora da uništi 9.000 svinja

Sa ovim ozbiljnim problemom bore se i zemlje u našem okruženju. Tako se zaraza afričkom svinjskom kugom proširila i na Severnu Makedoniju gde je pogođena farma u Tarincima, na istoku države.

Reč je o farmi tovnih svinja gde će morati da bude uništeno 9.000 životinja, potvrdila je tamošnja Agencija za hranu i veterinarstvo.

Nakon eutanazije, tamo planiraju da ih zakopaju u jame zbog čega su protestovali meštani sela Tarinci i Nov Karorman, piše Večer.

- Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa je upravo ova farma u selu Tarinci, a problem je gde će završiti uginule svinje. Pokušavali su da iskopaju jame na državnom zemljištu, u Industrijskoj zoni gde se nalazi nekoliko kompanija - upozorio je načelnik Opštine Karbinci, Viktor Paunov.

Smatra se da je ugrožena cela populacija od 150.000 svinja u zemlji.

Zupa, svinjska kuga, svinje
foto: Živomir Milenković

U Italiji uključili i karabinjere

Ova je bolest potvrđena i u Italiji, u Zinasco Nuovu, selu južno od Milana u Lombardiji, na četiri lokacije, a navodno je zaraženo gotovo 10.000 svinja.

U toj je regiji smešteno više od polovine od 10 miliona svinja u Italiji. Zajedno sa susednom regijom Emilija Romanja najvažniji je proizvođač mortadela, salama, pršuta, odnosno glavni je dobavljač suhomesnatih proizvoda na svetu. Svinjarski sektor ostvaruje godišnji promet od 11 milijardi evra i sada je pod ogromnim pritiskom, a time i cene svinja koje su, kako navodi Nieuwoogst, najviše u Evropi.

U suzbijanju su čak angažovali i karabinjere, a cilj je boriti se s populacijom divljih svinja. Oko zaraženih područja te na granici sa Slovenijom, biće postavljene i ograde kako bi im se sprečio ulazak, što subvencioniše država.

Strože su mere u klanicama, a budući da je možda došlo do kašnjenja u prijavi prvih slučajeva, preduzimaju se kaznene mere za krivce.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track