KONOBAR ZA MESEC DANA ZARADIO VIŠE OD 17.000 EVRA I TO BEZ BAKŠIŠA! Ova ideja vlasnika restorana je fantastična! Ali ne baš svima!
ilustracija, Foto: Profimedia

predlog za mnoge

KONOBAR ZA MESEC DANA ZARADIO VIŠE OD 17.000 EVRA I TO BEZ BAKŠIŠA! Ova ideja vlasnika restorana je fantastična! Ali ne baš svima!

InfoBiz -

Zahvaljujući novom načinu nagrađivanja zaposlenih, poznati ugostitelj Mišel Peklard nema problema s nedostatkom radnika.

Trenutno se ugostitelji širom Europe suočavaju s nedostatkom osoblja pa su neki odlučili redukovati jelovnik ili radno vreme kako bi mogli da opstanu, ostanu otvoreni i da služe goste u najboljim uslovima. Ali postoje i oni koji su odlučili ulagati u zaposlene kako bi imali dovoljno radnika.

List NZZ am Sonntag izveštava da je konobar iz Ciriha u junu dobio platu od 16.500 franaka (oko 17.200 eura), zahvaljujući novom načinu nagrađivanja koji je ugostitelj uveo u svojim restoranima, piše Mattinonline.

Vlasnik lanca restorana omogućio je radnicima da s njim dele ukupni prihod.

Peklard, koji je zajedno s partnerom vlasnik 16 lokala, objasnio je nedeljniku NZZ am Sonntag da leti mora imati na raspolaganju što veći broj konobara, a kako bi ih zadržao dogovorio se s njima - dodaje na platu iznos koji varira i iznosi između 7 i 8% ukupnog prihoda, piše La Repubblica.

- Rezultat je da "u proseku naši zaposlen dobijaju između 8.000 i 12.000 franaka mesečno - objašnjava Mišel.

Najveća do sada primljena plata iznosi 16.500 franaka i na nju nije uračunat bakšiš. Konobari i ostali radnici rade s većom motivacijom kada dele ukupni prihod, a od uvođenja ove vrste naknade, kvalitet usluge u njegovim restoranima značajno se povećao.

- Zaposleni rade savesno kao da su sami vlasnici restorana - piše Mattinonline.

Medutim, model Mišela Peklarda nije naišao na jednoglasnu podršku, na primer u sindikatu Unia. Iako sindikat pozdravlja veće plate za konobare, sindikat se pita jesu li zaposleni restorana time jednostavno postali prodavaci umesto konobara, prenosi Novi list.

Kurir/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track