ZA POPIS U POLJOPRIVREDI TRAŽI SE 3.000 POPISIVAČA: Kreću na teren 1. okrobra, ko odbije da ih primi sledi kazna! Ovo OSTAJE TAJNA
Foto: Shutterstock, Ilustracija

OSNOV ZA STRATEGIJU RAZVOJA AGRARA

ZA POPIS U POLJOPRIVREDI TRAŽI SE 3.000 POPISIVAČA: Kreću na teren 1. okrobra, ko odbije da ih primi sledi kazna! Ovo OSTAJE TAJNA

InfoBiz -

Popisivači će od 1. oktobra do 15. decembra obilaziti poljoprivredna gazdinstva i beležiti čime raspolažu. Prikupljaće se podaci o zemljišnom fondu, radnoj snazi, broju stoke... Rezultati popisa su, kažu stručnjaci, važan pokazatelj u kom pravcu bi buduće mere podrške poljoprivredi trebalo kreirati.

Popisivanje poljoprivrede u Srbiji počelo je 1. juna, kada su se tokom tri nedelje pravna lica samoanketirala unosom podataka preko veb-Upitnika. Ovaj proces će se nastaviti u periodu od 1. do 15. oktobra.

Loznica, poljoprivreda, traktor
foto: T. Ilić

Prvog oktobra na teren će krenuti i obučeni popisivači koji će tokom dva i po meseca prikupljati informacije o poljoprivrednim gazdinstvima na osnovu Adresara u kojem su upisana. Sve podatke unosiće direktno u elektronski Upitnik na laptopu.

- Popisom poljoprivrede 2023. biće obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Srbije, bez obzira na status - porodična gazdinstva, gazdinstva pravnih lica i gazdinstva preduzetnika - objašnjavaju u Republičkom zavodu za statistiku.

- U Popisu će se, potpunim obuhvatom, prikupiti podaci o osnovnim obeležjima poljoprivrednih gazdinstava: identifikacioni podaci gazdinstva, zemljišni fond i kategorije korišćenja poljoprivrednog zemljišta, podaci o radnoj snazi i podaci o broju stoke - preciziraju u ovoj instituciji.

Na uzorku će, navode, biti prikupljeni podaci o navodnjavanju površina pod usevima, načinu držanja stoke, obradi i održavanju zemljišta, upotrebi đubriva, stanju poljoprivrednih objekata, mehanizaciji i opremi.

- Podaci o organskoj proizvodnji i primenjenim merama ruralnog razvoja biće preuzeti iz evidencije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - kažu u RZS.

Prijava za popisivača

Plan je da se za popis poljoprivrede angažuje oko 3.000 popisivača, a javni poziv za prijavljivanje kandidata biće objavljen 15. avgusta u osam sati na veb-sajtu Zavoda, sajtu Popisa i u sredstvima javnog informisanja.

popis
foto: Shutterstock

- Građani koji su zaintresovani za posao popisivača mogu da se prijave isključivo popunjavanjem elektronske prijave na pomenutim sajtovima od 15. do 21. avgusta - objašnjavaju u RZS.

- Kandidati moraju imati državljanstvo Republike Srbije, prebivalište ili prijavljeno boravište u Srbiji, najmanje 18 godina starosti u trenutku popunjavanja prijave i stečeno najmanje trogodišnje srednje obrazovanje. Takođe, ne smeju biti osuđivani, niti se protiv njih smeju voditi istraga ili krivični postupak. Podrazumeva se poznavanje rada na računaru i mogućnost pristupa internetu tokom perioda angažovanja - dodaju u ovoj instituciji.

Svi kandidati će morati da prođu obuku.

- Petodnevna obuka kandidata za popisivače organizuje se u zavisnosti od broja kandidata i to: za jednu ili više opština, na jednom ili više punktova, u jednom ili dva termina. Popisna komisija je dužna da obezbedi adekvatan prostor za izvođenje obuke - objašnjavaju u RZS.

- Obuka će biti organizovana u periodu od 18. do 29. septembra, a realizovaće je obučeni opštinski koordinatori. Posebna pažnja biće posvećena vežbanju popunjavanja elektronskog Upitnika preko aplikacije na laptopu - dodaju u ovoj instituciji.

Značaj popisa poljoprivrede

Stručnjaci kažu da će popis pokazati kakvo je pravo stanje trenutno u poljoprivredi.

- Da bismo uopšte mogli da planiramo neke razvojne programe, projekte i da crtamo razvojne ciljeve koje bismo kao država hteli da ostvarimo neophodno je da znamo čime raspolažemo. Kakvi su nam resursi, koliko ih ima i u čijem posedu se nalaze. Činjenica je da su kod nas demografske promene velike. To se uvek odražava i na poljoprivredu i zato je važno povremeno proveriti kakva je realna situacija na terenu - kaže Aleksandar Bogunović, sekretar za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS.

Kakvi će biti rezultati ovogodišnjeg popisa nezahvalno je prognozirati, ali je svakako jasno da će se razlikovati od onih sa popisa 2012.

- Još kada je rađen popis 2012. imali smo situaciju da su neki delovi ponavljani dva i više puta da bismo došli do realnih podataka sa terena. Pre svega, bio je sporan deo upitnika vezan za obradive površine. Najverovatnije je da će tu biti ozbiljnih odstupanja s obzirom na to da je čitava poljoprivreda u tranziciji. Ono što se u svetu dešavalo, dešava se i kod nas. Ide se u smeru ukrupnjavanja poseda. Sve je manji broj proizvođača, ali oni imaju sve veće posede. Realno bi bilo da nam popis pokaže pad broja gazdinstava, a s druge strane veću prosečnu obradivu površinu po gazdinstvu - objašnjava naš sagovornik.

- Imali smo trend povećanja voćnjaka i vinograda. U poslednjih 10 godina beležimo intenzivniji razvoj prerađivačkog sektora, posebno u oblasti vinarstva, a imamo i sve više destilerija. Trenutno je registrovano oko 430 vinarija, a pre 10-ak godina ih je bilo oko 150. Takođe, imamo i 970 registrovanih destilerija. Prerada voća je u ekspanziji. Realno bi bilo da očekujemo rast površina pod voćem, a na uštrb ratarskih kultura - dodaje Bogunović.

Nažalost, stočarstvo poslednjih godina beleži negativne trendove.

- Poslednje tri godine bile su problematične i zbog suše i zbog cena, pa je dobar deo gazdinstava izašao iz te proizvodnje. Ove godine imamo problema i sa afričkom kugom svinja. Jaki farmeri su ostali u poslu, ali je pitanje koliko imaju kapaciteta za neko dalje ukrupnjavanje i poseda i proizvodnje i za dodatne investicije - kaže naš sagovornik.

Popis poljoprivrede, navodi, dolazi u pravom trenutku, budući da se uskoro očekuje i donošenje nove strategije razvoja ovog sektora.

SVRHA POPISIVANJA

Otkrivanje trendova u poljoprivredi

Prema rezultatima poslednjeg istraživanja - Anketi o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018, u Srbiji je bilo 565.000 poljoprivrednih gazdinstava. To je, u odnosu na podatke iz Popisa poljoprivrede 2012, manje za oko 11 procenata, navode u RZS.

Površina korišćenog poljoprivrednog zemljišta po gazdinstvu 2018. bila je 6,2 hektara, što je više nego 2012. kada je bila 5,4 hektara. Ovo je posledica pada broja poljoprivrednih gazdinstava.

U odnosu na 2012, 2018. zabeležen je pad broja uslovnih grla stoke za oko 4,3%.

- Ne može se predvideti koliko će se i u čemu rezultati Popisa poljoprivrede 2023. razlikovati od rezultata prethodnih strukturnih istraživanja, ali se očekuje da pokažu nastavak prikazanih trendova u poljoprivredi Srbije, pri čemu je, zbog aktuelnog stanja u stočarstvu, izvestan znatan pad broja stoke na poljoprivrednim gazdinstvima - objašnjavaju u RZS.

- Sam podatak ne znači mnogo ako se ne uporedi sa nečim. Ako se ne analizira šta je dovelo do neke promene i da li je ona na bolje ili na lošije. Ako je na bolje onda te mere treba pojačati i intenzivirati, a ako se stanje pogoršalo, potrebno je donositi nove planove - objašnjava Bogunović.

Sva poljoprivredna gazdinstva su obavezna da učestvuju u popisu. Tokom čitavog postupka velika pažnja biće posvećena zaštiti podataka, a popisivači su dužni da podatke do kojih dolaze u toku popisivanja čuvaju kao poslovnu tajnu. Svako odbijanje davanja podataka ili davanje netačnih podataka i svaka zloupotreba službenih statističkih podataka povlači prekršajnu odgovornost i novčanu kaznu.

Preliminarni rezultati ovogodišnjeg popisa poljoprivrede biće objavaljeni najkasnije do 31. januara 2024, a konačni će se objavljivati sukcesivno do 31. decembra 2025.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja