POČEO NOVI POSLOVNI IZAZOV, KO POBEDI DOBIJA DO 40.000$ BESPOVRATNO: Važno je da se biznis širi, a ovo su detaljni USLOVI UČEŠĆA!
Foto: Shutterstock

Razvojna pomoć Srbije

POČEO NOVI POSLOVNI IZAZOV, KO POBEDI DOBIJA DO 40.000$ BESPOVRATNO: Važno je da se biznis širi, a ovo su detaljni USLOVI UČEŠĆA!

InfoBiz -

U partnerstvu i saradnji sa Vladom Srbije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) raspisuje javni poziv za učešće u Izazovu koji je namenjen privatnim i javnim preduzećima, univerzitetima i istraživačkim institutima u Srbiji.

Kako je saopšteno iz UNDP, u okviru ovog poziva biće dodeljeno 200.000 dolara, pri čemu je maksimalni iznos granta (bespovratne finansijske pomoći) po projektu 40.000 dolara!

Cilj ovog javnog poziva je transfer znanja i primena inovativnih rešenja koja se mogu koristiti kao odgovor na različite razvojne izazove i krizne situacije u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, i Bosni i Hercegovini.

Javni poziv podržava Vlada Srbije u okviru zvanične razvojne pomoći koju pruža kako bi se ojačali ekonomski potencijali u Severnoj Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori, i Bosni i Hercegovini.

varilac, zavarivavarenje, evri, novac
foto: Shutterstock, Ilustracija

Na ovaj javni poziv mogu se prijaviti subjekti iz Srbije sa projektima koji sadrže rešenja, proizvode ili usluge koji su već efikasno primenjeni u Srbiji i dokazani u praksi, a imaju potencijal za širenje i u regionu. Projekti mogu biti iz oblasti:

  1. bezbednosti i dostupnosti hrane
  2. održivog turizma
  3. novih digitalnih usluga, rešenja i platformi.

Ove oblasti su odabrane imajući u vidu aktuelne izazove i poremećaje na globalnom tržištu hrane, naročito u lancu snabdevanja, i potrebu da se svima omogući nesmetan pristup zdravoj i bezbednoj hrani.

Takođe se imao u vidu potencijal za razvoj turizma u regionu i njegov značaj za održivi razvoj, posebno kada je reč o smanjenju otpada, prihvatanju cirkularne ekonomije, promovisanju lokalne hrane i kulture i očuvanju prirode i biodiverziteta.

Treća oblast je odabrana s obzirom da digitalni servisi mogu da pomognu u smanjenju digitalnog jaza i nejednakosti i doprinesu većoj uključenosti ranjivih društvenih grupa.

Subjekti iz Srbije koji žele da učestvuju u Izazovu treba da, pre slanja prijave, uspostave i razviju partnerstvo sa lokalnim subjektima u zemlji odnosno zemljama u kojima bi se rešenje primenjivalo. Na taj način, sredstva koja se dodeljuju doprinose transferu znanja, inovacija i prakse.

Ukupni iznos sredstava koja će biti dodeljena u okviru ovog poziva je 200.000 dolara. Maksimalni iznos granta (bespovratne finansijske pomoći) po projektu je 40.000 dolara, dok su oni koji se prijavljuju dužni da obezbedi sufinansiranje u iznosu od najmanje 20% ukupnih troškova projekta (koje može biti i nefinansijski doprinos, odnosno in-kind finansiranje).

Javni poziv za prijavu za učešće u Izazovu otvoren je do 10. oktobra 2023. godine.

Detaljno uputstvo za prijavljivanje, prijavni formular i model budžeta, kao i odgovore na najčešće postavljena pitanja mogu se preuzeti na sajtu UNDP Srbije www.undp.org/serbia na linku:

https://www.undp.org/sr/serbia/news/razvojna-pomoc-srbije-transfer-znanja-i-inovativnih-resenja-u-drzave-u-regionu

Prijave, kao i pitanja u vezi sa pozivom, dostavljaju se elektronskom poštom na adresu: oda.challenge.rs@undp.org

Prethodni javni poziv za zvaničnu razvojnu pomoć Vlade Srbije, u saradnji sa UNDP, bio je objavljen 2021. godine i sproveden je u periodu od novembra 2021. do aprila 2022. godine.

Tada je odabrano šest inovativnih rešenja kompanija i inovatora iz Srbije za pomoć partnerskim preduzećima i organizacijama u Severnoj Makedoniji i Albaniji u ublažavanju socio-ekonomskih posledica pandemije COVID-19.

Izabrana rešenja obuhvatala su, između ostalog, veb i mobilnu aplikaciju za pristup zdravstvenim uslugama na daljinu, besplatan digitalni alat za učenje na daljinu, algoritam za preciznije tumačenje rezultata testiranja na antitela na COVID-19, kao i razvoj digitalne platforme za procenu uticaja novih investicionih projekata na životnu sredinu i društvo, saopšteno je iz UNDP.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja