OVA PORODICA SMISLILA JE UNOSAN BIZNIS Ulaganja skoro i da nema, a ZARADA EKSTRA! Ma ni prstom ne mrdnu, pare "MILE" same po ulici
Vodimo vas u Konavle - tačnije u Čilipe, gde porodica Kušar već više od godinu dana uspešno uzgaja puževe. Dok ih mnogi farmeri vide samo kao štetočine, danas se puževi koriste u hrani i proizvodnji kozmetike.
Naizgled obična njiva u Čilipima krije više od deset hiljada puževa. To je prva farma puževa u Konavlima i jedina u južnoj Dalmaciji.
- Ovde imaju dve vrste puževa, ono što smo se dogovorili sa gospođom koja će ih kupiti, znači, ona ih koristi za svoje potrebe, ima i fabriku, u preradi, ugostiteljstvu, kozmetici, kaže Antonija Kušar, uzgajivač puževa.
Na imanju im pomažu i drugi članovi porodice, koji ne kriju da su iznenađeni svojim izborom.
- Ja sam iz Brela, jeli smo ih kao deca i kupovali, a mama ih je spremala, pa znam šta je sunđer, a oni još ne znaju, kaže Mirjana Kušar iz Čilipa.
Kažu da je bilo lako doneti puževe, ali je najviše posla bilo na pripremi zemlje.
- Trebalo je sve da se pripremi, udešara, ceo ovaj prostor ogradi, svi kočevi zabijeni, mreže, zaštita, sve pripremljeno, i onda su konačno stigli. Sejte travu koju jedu, to je posebna trava, detelina ide okolo, u sredini su šaš, radič i blitva, objašnjava Kušar.
Tokom letnjih vrućina ostaju pod zemljom. Izlaze rano ujutru i uveče, kada ih, baš kao i hortikulturu, treba malo zaliti.
Kupus i suncokret su njihove omiljene namirnice i o njima, po pravilu, ne treba previše da brinete. Međutim, iako imaju reputaciju sporih životinja, imaju tendenciju da beže.
- Beže bez prestanka. Rekao sam ženi i majci, ako moramo da dolazimo svako jutro i kupujemo 500, 1000 komada, šta onda ima smisla? I ne možemo od stida da kažemo ljudima da su puževi pobegli, nego kupujte i ćutite, kaže Mateo Kušar, uzgajivač puževa.
Proći će još nekoliko godina pre nego što budu spremni za prodaju, ali interesovanja ima više nego dovoljno. Nije isključeno da vremenom postane nova poslastica u Konavu.
Kurir.rs/Danas/Dnevnik/IMS/HRT
PENZIONERI IZ SRBIJE NEKAD MASOVNO IŠLI U OVAJ GRAD: I dalje važi za mesto koje obavezno treba posetiti, a specijaliteti koje nudi će vas tek oboriti s nogu