STRANOM RADNIKU U HRVATSKOJ SLEDUJE OVOLIKI STAN: Novi uslovi i za sezonce iz Srbije, za jedan prekršaj kazna je čak 900 evra!
Foto: Printscreen/RTS

novi propisi u hrvatskoj

STRANOM RADNIKU U HRVATSKOJ SLEDUJE OVOLIKI STAN: Novi uslovi i za sezonce iz Srbije, za jedan prekršaj kazna je čak 900 evra!

InfoBiz -

Izmene državnih propisa koji se tiču angažovanja stranih radnika karakteristične su za mnoge zemlje u regionu. Srbija je usvojila Zakon o zapošljavanju stranaca i Zakon o strancima, a kod naših suseda Hrvata pripremaju se ozbiljne izmene ovih propisa.

Prema najnovijim izmenama u Hrvatskoj je smeštaj ukoliko poslodavac odluči da stranom radniku obezbedi stan, on će morati da ima najmanje 14 kvadratnih metara prostora, a ukoliko je u njemu smešteno šest radnika stan mora da ima najmanje 44 kvadrata. Ova odredba neće važiti samo za sezonce, već i za ostale radnike.

Takođe,moraju da se osiguraju i zdravstveni i higijenski uslovi, s tim da je posebno propisano, primera radi, da sanitarni čvor mora biti odvojen od prostorija za boravak i spavanje.

Hoće li se tim pravilnikom MUP voditi i za strane radnike koji će ostajati duže od sezone, znaće se posle donošenja izmena zakona, koji, u principu, poslodavca ni ne obavezuje da mora da osigura smeštaj radniku.

Radnik može i sam da traži smeštaj, iako poslodavci stan često koriste kao dodatni mamac za radnike, a po novom, bude li određena fabrika bezbeđivala smeštaj, to će morati da bude navedeno u ugovoru o radu. Ako radnik sam plaća najamninu po zahtevu poslodavca, mora da mu se dostavi ugovor o kiriji i ona ne sme automatski da se odbija od plate.

Nov zakon predviđa i to da se svaka promena smeštaja stranih radnika u roku od osam dana mora prijaviti policiji. U suprotnom stiže kazna između 600 i 900 evra.

MUP još prošle godine najavio da mu je jedan od glavnih zakonskih zadataka za 2023. rešavanje pitanja stranih radnika, koji u Hrvatsku dolaze u sve većem broju.

Još jedna od novina je da državljani trećih zemalja, koji posle godinu dana žele da promene poslodavca u istom zanimanju, neće morati da traže novu dozvolu za boravak i rad, a predviđa se i produžetak EU plave karte sa dve na četiri godine.

kurir.rs/Večernji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track