ŠTA OD JANUARA 2024. GODINE ČEKA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM FIRMAMA? Plate će ići na gore, a evo koliko bi moglo da im bude POVEĆANJE
Foto: Stefan Jokić

NAJAVLJENA POVEĆANJA

ŠTA OD JANUARA 2024. GODINE ČEKA ZAPOSLENE U DRŽAVNIM FIRMAMA? Plate će ići na gore, a evo koliko bi moglo da im bude POVEĆANJE

InfoBiz -

Ukoliko novim merama vezanim za povećanje zarada od 10 posto, koje je ministar Siniša Mali najavio od januara 2024. godine, bude obuhvaćeno i 60.000 zaposlenih u lokalnim javnim preduzećima, onda bi njihova prosečna neto primanja sa sadašnjih 79.000 mogla da narastu na 86.900 dinara.

Tako bar pokazuje prosta računica iako ova kategorija zaposlenih, kao i onih 82.000 koji rade u državnim javnim preduzećima, nije direktno apostrofirana od strane ministra finansija. Međutim, dosadašnja praksa pokazuje da su i oni uvek bili u paketu sa državnom administracijom i javnim sektorom, što je bio i slučaj sa ovogodišnjim januarskim uvećanjem zarada od 12,5 posto.

Dosadašnja praksa je i to da ova preduzeća, koja su u nadležnosti lokalnih samouprava, značajno zaostaju za svojim kolegama koji su vezani za državni budžet, što pokazuju i podaci Republičkog zavoda za statsistiku. Po tim podacima taj zaostatak je oko 20.000 dinara jer je prosečna zarada u državnim javnim preduzećima u martu je bila oko 99.000 dinara. Taj jaz već godinama je na delu zbog čega “lokalci” ne mogu da dosegnu ni do republičkog proseka koji je u martu bio 85.485 dinara.

To praktično znači da ako im se i u januaru uveća zarada za 10 posto oni će još više nominalno kaskati za svojim kolegama iz javnih preduzeća, koji su vezani za republički budžet, jer im je osnovica značajno manja.

Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov smatra da zaposleni u javnim preduzećima ne bi trebalo da budu izuzeti iz najavljenog januarskog povećanja plata od 10 posto.

Novac, Zarada, Plata, Isplata
foto: Zorana Jevtić

- Što se tiče povećanja plata u javnim preduzećima, to ne znamo ništa konkretno, ali bi načelno moglo da se očekuje da povećanja plata u javnim preduzećima prate redovnom povećanja plata u drzavnom sektoru od januara, odnosno da će i oni dobiti najavljenih 10 odsto ili nešto malo preko toga, kaže Altiparmakov.

Drugim rečima, sa ovim povećanjem zaposleni u lokalnim javnim predzećima i dalje će biti na “repu” liste zarada i to zajedno sa lokalnom administracijom čija je prosečna plata u martu bila niže i od njihove i iznosila je 74.370 dinara.

Stručnjaci kažu da će tako biti sve do uvođenja platnih razreda i da ova razlika u prosečnim zaradama između državnih i lokalnih javnih preduzeća je uzrokovana i stepenom složenosti usluga koje se pružaju građanima ali i .

- Razlog za to je što se mala lokalna preduzeća bave pružanjem osnovnih komunalnih usluga, od čišćenja, odnošenja smeća pa do vodovoda, dok su državna javna preduzeća uglavnom veliki sistemi sa značajno većim brojem ljudi. Pri tom zaposleni u tim preduzećima imaju znatno više plate, jer imaju i veće mogućnosti pregovora sa državom. Neka od njih se često ponašaju kao država u državi, što i državni vrh najčešće toleriše, naveli su nedavno stručnjaci ekonomske istraživačke jedinice LIBEK.

Platni razredi u javnom sektoru

Ovakva situacija mogla bi da se promeni uvođenjem platnih razreda koji podrazumevaju da za isti rad zaposleni primaju jednake plate. Jedan od važnijih koraka u sprovođenju reforme sistema plata u javnom sektoru je bilo i donošenje Uredbe o katalogu radnih mesta u javnim službama i drugim organizacijam u javnom sektoru, koja je usvojena 2017. godine.

Ipak, katalog nije u potpunosti zaživeo ali je od 2021. godine započeta postepena implementacija Centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru (ISKRA), koju sprovodi Ministarstvo finansija. Po planu puna implementacija ovog informacionog sistema trebalo da se realizuje početkom 2024. godine što bi omogućilo da zaposleni istih kvalifikacija na istim poslovima budu jednako plaćeni.

srpski dinar, dinari, žena drži novčanik
foto: Shutterstock

Da se kraj ovom procesu nazire može se zaključiti i po tenderu koje je raspisalo nedavno Ministarstvo lokalne samouprave i državne uprave za konsultanske usluge vezane za reformu sistema plata u javnom sektoru.

- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tokom 2023. i 2024. godine, radi stvaranja nepohodnih uslova za implementaciju i prelazak na novi sistem plata zaposlenih u javnom sektoru mora da sprovede sveobuhvatne analize koje se odnose na analitičku podršku u reformi sistema plata u svim delovima javnog sektora, u svrhu usklađivanja elemenata za obračun i isplatu plata i finansijskih efekata prelaska na novi sistem plata - navodi se u dokumetaciji za ovaj tender iz koje se vidi da je period da se ova usluga realizuje početak septembra ove godine.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track