DIREKTOR EPS-A O POSKUPLJENJU STRUJE: Evo kada će se doneti odluka o povećanju cene
Foto: Printscreen/RTS

proizvodnji uglja na planiranom nivou

DIREKTOR EPS-A O POSKUPLJENJU STRUJE: Evo kada će se doneti odluka o povećanju cene

InfoBiz -

Vršilac dužnosti generalnog direktora Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković rekao je danas da se cena struje pažljivo analizira da bi se utvrdilo da li treba da bude povećana.

"Svaki put cena struje se pažljivo analizira. Nije bio rast cene zbog rasta cene, ta pažljiva analiza je vodila računa o tome da se obezbedi održivost poslovanja, bezbedno i sigurno snabdevanje potrošača, stvore uslovi za razvoj, za investicije", rekao je Živković za RTS.

Blaga zima i dobra hidrologija stvorili su, kako je rekao, uslove da akumulacije i deponije budu pune.

"U akumulacijama trenutno imamo preko 600 gigavat sati, deponije su na nivou dva miliona tona uglja, tako da spremno dočekujemo sledeću zimu", ocenio je Živković.

Dušan Živković
foto: Printscreen/RTS

Kada je reč o proizvodnji uglja, rekao je da je ona na planiranom nivou, kao i da je cilj da se održavaju deponije uglja na visokom nivou.

"U tom smislu ne očekujemo neke izazove i verujemo da će to tako i biti", rekao je Živković i dodao da se za sada sve podmiruje iz sopstvenih potreba.

Istakao je da je sada ključna priprema za zimu da bi bila održana maksimalna količina vode u akumulacijama i maksimalna količina uglja na deponijama.

Istakao je da je promena pravne forme iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo nametnula niz formalnih aktivnosti koje treba da se dese kako bi prelazni period prošao sa minimalnim posledicama i stvorili uslovi za dalji nesmetani razvoj EPS-a.

Dušan Živković
foto: Printscreen/RTS

Na konstataciju da je Milan Đorđević koji predvodi jedno krilo sindikata tražio hitan sastanak zbog imenovanja Miodraga Rankovića, predstavnika drugog krila sindikata u Nadzorni odbor, Živković je rekao da je dugo u EPS-u i da dobru komunikaciju ima sa zaposlenima.

"Vrata kod mene su uvek bila otvorena za sve zaposlene i ja ću se potruditi da tako ostane. Meni je cilj da u ovoj situaciji svi zaposleni mogu da se usavršavaju profesionalno, da razvijaju svoje karijere i napreduju i u tom smislu ja vidim od svih pomenutih uticajnih strana partnere u ovom procesu", rekao je Živković.

Na pitanje da li ima viška zaposlenih, Živković je rekao da je cilj da se zadrže zaposleni, stručni ljudi.

"Otpuštanja su duže vreme tema koja se provlači u javnosti, ali ja to ne bih tako posmatrao. Cilj jeste zadržati zaposlene, stručne ljude, kvalitetne radnike, napraviti im prostor za profesionalno usavršavanje i unapređenje", rekao je Živković.

On je rekao da svi članovi novog Nadzornog odbora imaju "sjajne karijere i da su sjajni stručnjaci".

"Moj prvi korak je bio da se uspostavi dobra saradnja sa svima njima, jer to znanje kojim oni raspolažu pomoći će nam da ovaj period tranzicije iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo bude na pravi način, jer ja mislim da EPS treba da bude moderna kompanija, da treba da se menja, a zaista su oni tu da pomognu", rekao je Živković.

Prioritet EPS-a prema njegovim rečima jeste zelena energija. Na pitanje da li će konkurisati za direktora Živković je rekao da će se potruditi da doprinese EPS-u maksimalno moguće.

"To je zanimljiva tema, svakako smatram da jako puno na bazi iskustva mogu da pomognem EPS-u, a to podrazumeva i konkurse", rekao je Živković.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja