APEL UPRAVE ZA VETERINU, VAŽNO ZA SVE STOČARE: Pridržavanjem mera sprečavamo afričku kugu svinja
Ilustracija, Foto: Shutterstock

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE

APEL UPRAVE ZA VETERINU, VAŽNO ZA SVE STOČARE: Pridržavanjem mera sprečavamo afričku kugu svinja

InfoBiz -

BEOGRAD - Uprava za veterinu prati zdravstveno stanje i sprovodi nadzor u populaciji domaćih i divljih svinja na afričku kugu svinja (AKS) na celoj teritoriji Srbije i preduzima sveobuhvatne mere u cilju sprečavanja širenja te zarazne bolesti, objavilo je danas Ministarstvo poljoprivrede.

Upućen je apel uzgajivačima svinja da ukoliko primete promene zdravstvenog stanja ili imaju uginuća svinja na svom gazdinstvu da hitno obaveste veterinara, a neophodno je i da lovci preduzimaju propisane mere.

Afrička kuga svinja je virusna, veoma opasna zarazna bolest domaćih i divljih svinja za koju vakcina ne postoji, a njena pojava je u Srbiji zabeležena 2019. godine.

Ta bolest napada isključivo svinje i divlje svinje i nema opasnosti za ljude koji mogu da konzumiraju svinjsko meso u registrovanim objektima koji su pod nadzorom veterinarske inspekcije.

"Iako ljudi ne mogu da obole od ove bolesti oni predstavljaju jedan od glavnih faktora za prenošenje AKS, pa je od izuzetnog značaja da svako od nas pokaže ličnu odgovornost i poštuje sve propisane preventivne mere, kako bi zajedničkim delovanjem sa nadležnim instutucijama sprečili nove slučajeve bolesti", navelo je Ministarstvo poljoprivrede.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja