EURIBOR OTIŠAO U NEBESA: Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu
Foto: Shutterstock

krediti

EURIBOR OTIŠAO U NEBESA: Evropska centralna banka ponovo podigla referentnu kamatnu stopu

InfoBiz -

Evropska centralna banka je povećala svoju referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena jer nastavlja da se bori protiv rasta potrošačkih cena, sa stopama koje su sada na nivoima koji nisu viđeni od novembra 2008.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja je tako podignuta na 3,75%, na graničnu kreditnu liniju na 4,00%, a na depozitnu liniju na 3,25%, od 10. maja.

Odluka je doneta pošto su ranije objavljeni podaci o inflaciji pokazali povećanje glavne stope na sedam odsto za april. Istovremeno, bazna inflacija, koja isključuje cene hrane i energenata, blago je smanjena na 5,6 procenata.

Centralna banka je krenula svojim trenutnim planinarskim putem u julu 2022. godine, kada je svoju glavnu stopu dovela sa -0,5 odsto na nulu. Međutim, uprkos stalnom povećanju stope od tada, inflacija ostaje znatno iznad cilja ECB-a od dva procenta. Procene koje je prošle nedelje objavio Međunarodni monetarni fond sugerišu da inflacija neće dostići cilj ECB do 2025. godine.

Nedavni podaci takođe pokazuju da je ekonomija evrozone u prvom kvartalu ove godine rasla manje od očekivanog, beležeći anemičan BDP od 0,1 odsto. Međutim, broj nezaposlenih pokazao je blagi napredak u martu u odnosu na prethodni mesec na 6,5 procenata.

Nedavno istraživanje ECB pokazalo je da su banke značajno pooštrile pristup kreditima, što bi moglo da sugeriše da su više kamatne stope počele da uzimaju danak na realnu ekonomiju.

Federalne rezerve su u sredu saopšile da povećavaju stope za 25 baznih poena, čime su ciljni raspon svojih fondova dostigli 5-5,25 odsto što je najviši nivo od avgusta 2007. Centralna banka je takođe sugerisala da bi mogla biti blizu pauziranja povećanja kamatnih stopa.

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track