Gazda Ikee nije predao firmu sinovima
Foto: Reuters

Ne da se

Gazda Ikee nije predao firmu sinovima

InfoBiz -
Ingvar Kamprad sa 37,5 milijardi dolara najbogatiji je čovek u Evropi

STOKHOLM - Švedski proizvođač nameštaja Ikea demantovao je danas da je njegov 86-godišnji osnivač Ingvar Kamprad zvanično predao vođenje firme trojici sinova, kao što je ranije danas jedan zvaničnik kompanije rekao švedskom dnevniku Ekspresen.

"Ingvar neće više biti tu da iznosi svoja gledišta, savetuje i podržava", rekao je za švedski list Jeran Groskopf, predsedavajući Ingka holdinga, holandske majčinske kompanije koja obuhvata sve poslove Ikee. On je, međutim, kasnije to demantovao.

"S poštovanjem prema medijskim izveštajima o Ingvaru Kampradu, želim da naglasim da još imamo zadovoljstvo da je on viši savetnik Nadzornog upravnog odbora Ingka holdinga", rekao je Groskopf u pisanom saopštenju objavljenom na sajtu lista Svenska dagbladet.

Ekspres je svoj izveštaj bazirao i na invervjuu sa tri Kampradova sina - Petera, Jonasa i Matijasa internom listu Ikee. Kompanija je, međutim, negirala da je Kamprad predao baklju sinovima, naglašavajući da je on još aktivan kao savetnik, i dodajući da intervju sa njegovim sinovima ne implicira da je došlo do ikakvih promena.

Kao kompanija koja nije na berzi, sa složenom vlasničkom strukturom, teško je steći uvid u unutrašnja poslovanja Ikee, navodi agencija Frans pres. Kampradovi sinovi upozorili su na slab profit kompanije poslednjih godina, kao i na njihovo sporo napredovanje u Ikei.

Švedski magazin Bilan proglasio je u junu Ingvara Kamprada najbogatijim čovekom Evrope, čije bogatstvo se procenjuje na 37,5 milijardi dolara.

Kamprad je Ikeu osnovao 1943, u svom rodnom gradu Elmhultu u južnoj Švedskoj. Poznat je po izuzetnoj štedljivosti, a oštro je kritikovan zbog svojih veza sa nacistima u mladosti, što je kasnije nazvao "mladalačkom ludošću" i "najvećom životnom greškom".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track