03:44

RAST EURIBORA NEIZBEŽAN: Struičnjak detaljno objasnio kako funkcioniše odnos cene i kamate kredita

KURIR Televizija

OVO JE NAJGORI SCENARIO RASTA EURIBORA! Struičnjak detaljno objasnio kako funkcioniše odnos cene i kamate kredita

InfoBiz -

Dušan Uzelac urednik portala Kamatica istakao je da je neminovno da će sa porastom euribora raste i kamate stambenog kredita.

On je u "Pulsu Srbije" istakao da je euribor cena novca.

Dušan uzelac
foto: Kurir televizija

- Euribor je cena novca koja se određuje u procentima. Kamata po kojoj banke razmenjuju novac se uproseči u toku dana i one to zovu euribor. To je nabavna cena nova koja se uzima u obzir kada se kupuje stambeni kredit - kaže Dušan Uzelac urednik portala Kamatica.

Rast euribora neizbežan

- Inflacija je svuda u svetu, pa i kod nas. Ponuda i tražnja je takva da se povećava cena novca. Centralne banke podižu referentnu stopu i da novca nema i da cena novca raste, mi manje trošimo i inflacija se vraća u normalu - kaže Vladimir Vasić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije.

Dušan uzelac
foto: Kurir televizija

Poruka je bila uzmite novac i trošite, a sada je poruka da se opreznije i racionalnije troši, a krediti će biti skuplji.

- U narednom periodu kamata stambenog kredita će rasti i neka očekivanja jesu da će euribir rasti i da treba da se ukalkučiše i taj rast u računicu - istakao je Vasić.

Euribor očekivano raste, a može da se desi i period kada je skuplji, ali može da se desi i da bude negativan, pa da rata bude manja, istakao je Uzelac.

- Mi treba da se fokusiramo na naš kapacitet otplaćivanja kredita. On direktno utiče na stambeni kredit - kaže Uzelac.

U najgorem scenariju, ako imate 50.000 evra kredita i 3 odsto kamatne stope, rata bi vam bila oko 270 evra na dvadeset godina. Ako euribor skoči za jedan posto rata će biti 30 evra veća, a banka o tome obaveštava svoje klijente, istakao je Uzelac.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track