I vrapci na grani sada već znaju da postoji veliki problem sa pronalaskom ljudi koji bi radili tokom letnje sezone. Iako poslodavci širom Srbije nude plate, koje se u najmanju ruku mogu nazvati pristojnim, gotovo da je nemoguće pronaći radnika na pečenju mesa ispod sača ili dobrog roštiljčiju.

Za radnike na pečenju mesa ispod sača nudi se plata od 80 hiljada dinara, dok za roštiljdžiju deset hiljada dinara manje. Poslodavci se dovijaju, pa pokušavaju da dođu do radnika na sve moguće načine. Kače oglase po drveću, banderama, semaforima, društvenim mrežama, novinama, pa traže usmene preporuke, ali čini se da samo ulažu energiju, a rezultata nigde.

profimedia0295643458.jpg
Profimedia 

Jedan poznati javni bazen u Beogradu, iz ovog razloga snosi velike probleme, odnosno, vlasnici kioska koji prodaju brzu hranu. Zbog nedostatka radnika, oni prodaju specijalitete sa rostilja tri dana nedeljno umesto svih sedam koliko radi i bazen.

- Nudio sam dnevnicu od 50 evra. Na oglas se javljaju, ali dvojica se danas uopšte nisu pojavila na dogovoren razgovor - kaže nam vlasnik kioska brze hrane.

Prema njegovim rečima, posla ima, i bilo bi još više, ali nema dovoljno ljudi za rad.

Smatra da je plata 80.000 i 70.000 dinara, odnosno oko 700 evra, više nego pristojna, ali sa dnevnicama od 50 evra (6.000 dinara) i bakšišom, nije fiksirana, što znači da može da ide i preko. Na evidenciji nezaposlenih među onima koji traže posao nema kvalifikovanih kuvara, majstora roštilja i pečenja.

rostilj-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 

A kad nema majstora dobro dođu i oni priučeni i polukvalifikovani. Mnogo nih radi u inostranstvu, najčešće kao sezonci, a umesto njih uskaču penzioneri, članovi porodice ili mladi na raspustu.

(Kurir.rs/Blic)

Bonus video:

03:09
PANTELEJSKI VAŠAR SE ODRŽAO POSLE DVE GODINE: Na tezgama ima svega od igle do lokomotive, ali problem su pravile vrućine! Izvor: Kurir televizija