MMF stiže 10. septembra

Vlajko Senić

MMF stiže 10. septembra

InfoBiz -
Očekujemo da će ova misija, u septembru, omogućiti da se do kraja godine uspostave pregovori sa MMF na najvišem nivou i verujemo da će naša čvrsta opredeljenost da ozbiljno smanjimo budžetski deficit u 2013. godini otvoriti prostor za novi sporazum, rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Srbije

BEOGRAD - Misija međunarodnog monetarnog fonda (MMF) stići će u Beograd 10. septembra, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu finasija Srbije Vlajko Senić.

On je rekao da je to takozvana "fekt fajding misija" koja treba da se upozna sa stanjem u javnim finasijama Srbije, ističući da bi kao naredni korak došla misija koja vodi pregovore (o novom aranžmanu). "Očekujemo da će ova misija, u septembru, omogućiti da se do kraja godine uspostave pregovori sa MMF na najvišem nivou i verujemo da će naša čvrsta opredeljenost da ozbiljno smanjimo budžetski deficit u 2013. godini otvoriti prostor za novi sporazum", rekao je državni sekretar Ministarstva finansija Srbije.

On je rekao da će misija MMF s predstavnicima Ministarstva finansija, Narodne banke Srbije (NBS) i drugim važnim članovima Vlade razgovarati o svim vaznim temama, i o Zakonu o Narodnoj banci Srbije, budžetu i javnim finansijama.

"Verujem da će to biti početak nove saradnje Srbije i MMF", rekao je Senić i podsetio da je sporazum koji je bivša vlada potpisala sa MMF praktično stavljev van snage, jer su probijeni svi zacrtani parametri.

Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011. godine, a zamrznut je početkom februara 2012. jer je ovogodišnji bužet odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

Odnosno, planirano je veće zaduživanje kroz emitovanje državnih obveznica, kao i veći obim državnih garancija.

Taj aranžman je kreditni, vrednosti 1,1 milijarde evra, ali je sklopljen "iz predostrožnosti" što znači da se odobrena pomoć može koristiti samo u slučaju nepredviđenih teškoća Srbije u ispunjavanju obaveza prema inostranstvu izazvanih negativnim posledicama međunarodne krize.

MMF je poslednjih 10 godina nekoliko puta odlagao revizije aranžmana sa Srbijom zbog nepoštovanja dogovorenih budžetskih stavki i reformi. Prethodni aranžman Srbije i MMF je bio kreditni, a istekao je 15. aprila 2011. Taj aranžman je imao vrednodst od oko tri milijarde evra, od čega je povučena polovina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track