STANODAVCI DIŽU KIRIJU BAR ZA 50 EVRA, IZBACUJU NAŠE PODSTANARE ZBOG STRANACA: Platite veću kiriju ili se iselite
Foto: Shutterstock

IŽIVLJAVANJE

STANODAVCI DIŽU KIRIJU BAR ZA 50 EVRA, IZBACUJU NAŠE PODSTANARE ZBOG STRANACA: Platite veću kiriju ili se iselite

InfoBiz -

Zakon štiti zakupce i oni imaju pravo na poštovanje otkaznog roka od 90 dana, ali moraju imati overen ugovor sa onima koji im stan izdaju

Zbog dolaska Rusa, Ukrajinaca, Turaka i drugih stranih državljana u našu zemlju pojedini stanodavci u Beogradu odlučili su da podignu kirije za minimum 50 evra, ali i da isteruju naše podstanare, dajući im rok od samo desetak dana da se isele, ukoliko ne žele da plate višu kiriju narednog meseca!

Čitateljka Kurira požalila se da je bila šokirana kad ju je pozvao vlasnik stana u kojem živi skoro dve godine.

- Garsonjera ima 26 kvadrata, trenutno je kirija 250 evra plus računi. Od sledećeg meseca bi kirija bila 300 evra plus računi. Pošto mu je već pošlo za rukom da stanove izda strancima za veće pare nego što ih izdaje našim građanima, odlučio je da i meni poveća kiriju, uz reči da ako ja nisam spremna da platim - ima ko hoće. Kirije je podigao i za 100 evra za pojedine stanove koje poseduje.

Stanari
foto: Shutterstock

Dao mi je rok od deset dana da razmislim, a ukoliko ne želim da platim, odmah će dati oglas, a ja moram napolje. Ovo je bukvalno kao grom iz vedra neba. Ne znam šta me je snašlo ni gde bih mogla da se preselim za tako kratko vreme - kaže zabrinuta čitateljka.

Pozvali smo advokate da proverimo koja prava imaju podstanari u ovakvim neprilikama. Advokat Nemanja Injac kaže za Kurir da je zakup uvek najbolje urediti pisanim ugovorom, kojim se precizno definišu prava i obaveze ugovornih strana, gde se između ostalog može ugovoriti da zakupodavac ne može menjati zakupninu za ugovoreno vreme trajanja zakupa.

Nemanja Injac
foto: Privatna Arhiva

- Bez obzira na to da li postoji pisani ugovor, zakupodavac ne može jednostrano menjati iznos zakupnine, međutim, može raskinuti ugovor o zakupu, uz poštovanje otkaznog roka, a nakon toga može zaključiti ugovor o zakupu sa drugim licem. Kad su u pitanju zakupci, fizička lica, koji stan iznajmljuju za stanovanje, Zakonom o stanovanju i održavanju zgrada predviđeno je da otkazni rok ne može biti kraći od 90 dana. Ukoliko postoji ugovor o zakupu u pisanoj formi sa ugovorenim kraćim otkaznim rokom, takav član ugovora je ništavan i primenjuje se otkazni rok od 90 dana.

Dakle, zakupci imaju pravo na poštovanje otkaznog roka od 90 dana i tek nakon toga ugovor može biti raskinut, a zakupodavac može izdati stan drugom licu - objašnjava Injac.

Katarina Kuzmanović

Katarina Kuzmanović
foto: Privatna arhiva

Ko da više - njegov stan

Katarina Kuzmanović, head of real estate Sasomange.rs, kaže za Kurir da je činjenica da su cene kirija poslednjih meseci porasle i da će se taj trend rasta nastaviti i narednih meseci.

- Najveći skok cena zabeležen je u Beogradu, ali cene isto tako rastu i u Novom Sadu. Trenutno imamo takvu situaciju da se stan od 30 metara kvadratnih, prosečnog stanja, kod Bogoslovije izdaje za neverovatnih 500 do 700 evra. Razlog tome su Rusi, koji su spremni da plate i 50 odsto veći iznos u odnosu na traženu cenu rente.

Dešava se i to da vlasnici stanova iseljavaju naše ljude stanare i izdaju Rusima jer mogu da uzmu znatno više novca. Bukvalno na terenu imamo licitaciju, ko da više - njegov je stan.

I advokat Nebojša Perović kaže da je ključna stvar ugovor između vlasnika stana i stanara, koji time dobija prava koja su zaključena u ugovoru o zakupu a regulisana Zakonom o obligacionim odnosima.

poreska uprava, Nebojša Perović
foto: Kurir

- Preporučujem zakupcima da ugovorom o zakupu utvrde sve okolnosti pod kojima zakupljuju stan da upravo ne bi zapali u milost i nemilost zakupodavaca, odnosno vlasnika stanova. Takođe, svaki zakupodavac je dužan da prijavi prihod od izdavanja nepokretnosti i da plati porez na prihod koji ostvaruje.

Međutim, kao što prodavci stanova obavezuju kupca da plati porez, na isti način zakupodavci zakupca, ukoliko hoće da prijavi zvanično zakup stana, ucenjuju da on plati porez na kiriju.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Bonus video:

01:21

SMIRIVANJE CENA NA TRŽIŠTU NEKRETNINA TEK 2023. GODINE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja