Luka Bar: Počeo istovar Fijata 500 L

Luka Bar: Počeo istovar Fijata 500 L

InfoBiz -
U 4.55 jutros voz sa 16 vagona i 206 vozila, koji je iz Kragujevca pošao juče u 11 časova, namenjenih za izvoz stigao je u Bar, gde čeka na brod kojim će nastaviti putovanje.Transport je pratila i fabrička služba obezbeđenja.

BAR – U luci Bar jutros je počeo istovar prvog kontingenta novih vozila kragujevačke fabrike „Fijat 500 L“, koji je rano jutros vozom stigao u ovaj lučki grad.

U 4.55 jutros voz sa 16 vagona i 206 vozila, koji je iz Kragujevca pošao juče u 11 časova, namenjenih za izvoz stigao je u Bar, gde čeka na brod kojim će nastaviti putovanje.Transport je pratila i fabrička služba obezbeđenja.

Direktor luke Bar Slobo Pajović rekao je, povodom, dolaska prvog kontingenta vozila iz Kragujevca, da se ovaj posao odbavlja na osnovu ugovora koji je luka potpisala 24.februara.

Luka je, prema njegovim rečima, uradila dosta kako bi zadovoljila potrebe za obavljanje posla, i uložila značajna sredstva za koja se nada da će ih brzo povratiti.

Pajović je objasnio da je luka ogradila kompletan prostor namenjen za pretovar automobila, postavila video nadzor, rasvetu, nove rampe za pretovar, ušla u rekonstrukciju postojeće obale kako bi brodovi mogli lakše da priđu.Te investicije on je procenio na oko 650.000 evra.

„Ovo je jako bitan posao ne samo za luku, „Monte kargo“, već i crnogorsku privredi“, naglasio je Pajović.On je izrazio nadu da će u narednih nekoliko dana u luku Bar dospeti još neoliko kompozicija, kako bi prvi brod mogao da isplovi, a on će primiti između 800 i 1.000 vozila.

Brod će, kako se očekuje, uploviti večeras u luku Bar i nakon toga će par dana biti obavljena obuka osoblja na ukrcavanju automobila u brod.

Do kraja godine Pajović očekuje da će preko luke Bar biti prevezeno 15.000 automobila, a posle toga očekuje povećanje dinamike, na čak 12 vozova nedeljno.

Prema njegovim rečima posao sa Fijatom biće značajniji od onog sa Jugom pre 27 godina, kada je maksimalno godišnje izveženo 140.000 automobila.

Što se Fijata tiče Pajović najavljuje da bi do kraja sledeće godine moglo biti otpremljeno između 200.000 i 250.000 automobila.

„Ovo je jako dobar posao za luku i očekujemo značajne prihode u narednom periodu“, podvukao je on dodajući da bi ovaj posao mogao biti na nivou od 30 odsto dosadašnjeg pretovara luke Bar.

Naredni vozovi sa automobilima iz kragujevačke fabrike krenuće, kako je najavljeno, 17, 23, 27. i 29. avgusta, kao i 1. septembra, a posle toga svake nedelje po jedan.

Predstavnici Luke Bar i italijanske kompanije Grimaldi potpisali su krajem februara ugovor o izvozu Fijatovih automobila proizvedenih u kragujevačkoj fabrici preko Luke Bar.

Luka Bar poseduje adekvatnu opremu, opredeljen prostor površine 2,2 hektara koji je korišćen pre 20 godina za izvoz automobila Jugo za Ameriku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja