KUKURUZ I PŠENICA DOSTIGLI REKORDNE CENE OD 2013. GODINE: Izvoz u Kinu može još da poveća cenu i prinose
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

izvoz u kinu

KUKURUZ I PŠENICA DOSTIGLI REKORDNE CENE OD 2013. GODINE: Izvoz u Kinu može još da poveća cenu i prinose

InfoBiz -

Kukuruz i pšenica su krajem nedelje dostigli cene od 22 odnosno 24,5 dinara po kilogramu što su cene koji su poslednji put zabeležene 2013. godine, saopštila je danas Produktna berza.

U nedeljnom izveštaju navodi se da je kukuruz, sa prometovanih 3.375 tona ove nedelje količinski bio najdominantnija kultura u trgovanju.

Početkom nedelje došlo je do pada cene, ali se krajem nedelje popela na 22 dinara, što je najviša cena od maja 2013. godine.

Pšenica je maksimalnu cenu od 24,5 dinara za kilogram dostigla krajem nedelje, a prodavana je u rasponu od 23,5 do 24,5 din/kg bez PDV-a.

Ponderisana nedeljna cena pšenice bila je 23,58 dinara po kilogramu što je rast od 2,51 posto u odnosu na prethodnu nedelju.

kukuruz
foto: Profimedia

Sojino zrno se trgovalo u rasponu 58 do 59 din/kg bez PDV-a, ponderisana cena je iznosila 58,37 dinara što je pad u odnosu na prethodnu nedelju za 1,82 procenta.

Ukupni nedeljni promet robe na Produktnoj berzi iznosio je 4.747 tona, što je pad od 39,9 procenata, a finansijska vrednost iznosila je 131,6 miliona dinara što je pad od 59,4 procenata, navodi se u nedeljnom izveštaju.

Izvoz u Kinu može da poveća cenu i prinose kukuruza

Izvoz našeg kukuruza u Kinu možemo očekivati od oktobra sa žetvom ovogodišnjeg roda, a proizvođači se mogu nadati povećanju cene te robe što će im omogućiti da podignu prinose kukuruza u narednim proizvodnim godinama, ocenio je u izjavi Tanjugu Vukosav Saković iz Poslovnog udruženja "Žita Srbije".

- Želja Srbije je bila da kinesko tržište bude otvoreno i na tome je Ministartsvo poljoprivrede intenzivno radilo. Krajem 2019. zvanična delegacija iz Kine bila je gost našegh Ministartva radi usaglašavanja fitonasnitrnih uslova za izvoz kukuruza ali i rezanca šećerne repe. Oni su posetili naše velike izvoznike i skladištare - rekao je Saković.

On je ocenio da je tehnički deo posla koji je usledio potrajao nešto duže najverovatnije i zbog epidemije koronavirusa, pa je do usaglašavanja propisa došlo tek pre neki dan.

- Time su otklonjene sve adminsitartivne prepreke za pojaljevanje našeg kukuruza na kinsekom tržištu. To je veoma bitno za našu zemlju, ali ne najbitnije za proizvođače, jer se tražnja našeg kukuruza znatno povećava, što će se u krajnjem slučaju pozitivno doraziti na cenu koju će oni dobijati na međunarodnom tržištu - naglasio je Saković.

Vukosav Saković
foto: Tanjug

On je objasnio da se ozbiljniji izvoz kukuruža u Kinu može očekivati tek od nove žetve najesen, jer su raspoložive količine te robe za izvoz kojih prema podacima Minsitarstva poljpriovrede ima oko 3,8 miliona tona, već rezervisna nekoliko meseci unapred.

Saković ne isključuje mogućnost da se izvesna količina kukuruza iz Srbije pojavi na kineskom tržištu i ranije zbog toga što je jedna od najvećih žitarskih kompanija iz Kine i do sada bila kupac ove robe u našoj zemlji, ali je zbog neusaglašenih propisa prodavala trećim zemljama.

- Bitno je za Srbiju da je povećana tražnja, iz te tražnje cena, a to će verovatno omogućiti proizvođačima da rade na povećanju prinosa, čime bi mogli da stignu do nekih većih količina za izvoz - ocenio je Saković.

On je napomenuo kako se ne zbog plodoreda ne može očekivati da će najzastupljenija ratarska kultura kod nas biti sejana na većim površinama, pa je uvećanje prinosa jedini način da dođemo do većih količina kukuruza za izvoz.

(Kurir.rs/ Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track