MINISTAR MALI U SKUPŠTINI SRBIJE: Imamo najmanji pad u Evropi, učešće javnog duga u BDP neće preći 60 odsto
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

obrazlaže predlog rebalansa budžeta

MINISTAR MALI U SKUPŠTINI SRBIJE: Imamo najmanji pad u Evropi, učešće javnog duga u BDP neće preći 60 odsto

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali rekao je danas da deficit od 483 milijarde dinara predviđen rebalansom budžeta za 2020. apsolutno ne ugrožava makroekonomsku stabilnost.

Obrazlazući predloženi rebalans budžeta za 2020. u Skupštini Srbije, Mali je rekao da učešće javnog duga u BDP-u neće preći 60 odsto.

"To znači da smo apsolutno u stabilnom finansijskom pložaju. Imamo najmanji pad u Evropi i to govori koliko su bile opravdane mere koje smo primenili", naveo je Mali.

On je rekao da je rebalansom budžeta, drugim po redu u ovoj godini, osim završetka i opremljanja dve kovid bolnice u Batajnici i Kruševcu za šta je predviđeno devet milijardi, planirano i ulaganje u druge zdravstvene ustanove.

Tako je naveo ulaganja u Institut za majku i dete, GAK "Narodni front", "Tiršovu", Institut za infektivne i tropske bolesti, ali i opšte bolnice i domove zdrvlja širom Srbije.

Ministar finansija je rekao da je rebalans budžeta usmeren na dodatno ojačavanje kapaciteta u zdravstvu kako bismo se na pravi način izborili sa epidemijom korona virusa.

Pozvao je poslanike da podrže taj vladin predlog i isplatu 10.000 evra jednokratne pomoći za zaposlene u zdravstvu kao podršku za predani rad u uslovima borbe protiv korona virusa.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track