MALI NA ODBORU ZA FINANSIJE: Rebalansom budžeta 500 miliona više za strane direktne investicije
Foto: Tanjug/Nikola Anđić

nova budućnost za ljude koji žive u Srbiji

MALI NA ODBORU ZA FINANSIJE: Rebalansom budžeta 500 miliona više za strane direktne investicije

InfoBiz -

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država neće odustati od podrške za dolazak stranih direktnih investicija i istakao da je novim rebalansom izdvojeno 500 miliona dinara više u odnosu na rebalans iz aprila.

Na Odboru za finansije, Mali je rekao da ukupna podrška države za stvaranje uslova za dolazak stranih direktnih investicija u ovoj godini iznosi 9,8 milijardi dinara.

"Zahvaljujući podršci za dolazak stranih direktnih investicija na desetine fabrika je otvoreno u našoj zemlji, otvorena su nova radna mesta, stvorena je nova budućnost za ljude koji žive u Srbiji, ali i za generacije koje dolaze i zato od te politike ne odustajemo", rekao je Mali.

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Prema preliminarnim verzijama budžeta za 2021. godinu, ističe Mali, podsticaj za dolazak stranih direktnih investicija iznosiće 14 milijardi dinara.

Mali kaže da interesovanje stranih investitora za Srbiju nije opalo ni u vreme krize izazvane virusom korona, čak su, ističe, još više zaniteresovani za našu zemlju jer se pokazala odgovorno i na krizu odgovorila adekvatnim merama.

Podsetio je da je i MMF rekao da su mere bile pravovremene, sveobuhvatne i na pravi način definisane.

"Pokazali smo da smo stabilni i odgovorni kao država, jer vodimo računa i o deficitu i o javnom dugu", rekao je Mali.

Više puta se, ističe, pokazalo da je Srbija pouzdan partner i ukazao da je država i u vreme krize izazvane virusom korona isplatila sve svoje obaveze bez zakašnjenja.

Ukazao je i da iako se u svetu više ne govori o "deficitu i visini javnog duga", već su sve zemlje fokusirane da privreda "preživi" i da se sačuvaju kompanije i radna mesta, Mali je ponovio da se država "neće igrati ni sa deficitom ni sa javnim dugom".

foto: Tanjug/Nikola Anđić

Kaže da iako je "kapital nikad jefitiniji" za zaduživanje, Srbija, dodaje Mali, neće time da bude zavarana, već će se zaduživati isključivo za projekte koji će taj novac povratiti, kao i za investiranje u zdravstvo, lekove, medicinsku opremu...

Dodao je i da će Srbija staviti saradnju sa MMF-om, da radi na podizanju kreditnog rejtinga, da postane članica Euroklira kako bi, kaže, naše tržište za strane investitore bilo još otvorenije.

Da države sve manje vode računa o javnom dugu, dodaje Mali, govore i cifre da je javni dug u odnosu na budžet, na primer, Austrije 84,8 odsto, Francuske 118,7 odsto, Nemačke oko 73 odsto, Slovenije oko 81 odsto, Španije 123 odsto, Velike Britanije 108 odsto, Crne Gore 90,8 odsto.

Ističe da će javni dug Srbije ove godine iznositi oko 59 odsto.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track