Angkor uvozi tursku kopiju Pionirovih karamela?!
Foto: Print Screen

Pionir optužuje Angkor

Angkor uvozi tursku kopiju Pionirovih karamela?!

InfoBiz -
Kopija se vrlo malo razlikuje od originala i po izgledu samo malo tamnija.Proizvođač plagijata turska kompanija "Vural šećerleme", a uvoznik za Srbiju je kompanija "Angkor" iz Novog Beograda

BEOGRAD - Na tržištu Srbije su se u proteklih nekoliko meseci pojavile bombone proizvedene u Turskoj koje su kopija tradicionalne "lešnik karamele" kompanije "Pionir", a sličan pokušaj je bio i sa "negro" bombonama, izjavio je danas Miroljub Aleksić, predsednik "Alko grupe" u čijem sastavu je i "Pionir".

Aleksić je na konferenciji za novinare rekao da je blagovremenom reakcijom Uprave carina i tržišne inspekcije doneto rešenje o zapleni i povlačenju kopije lešnik karamele, koje su se mogle kupiti u svim velikim lancima i na benzinskim pumpama.

Ističući da se kopija vrlo malo razlikovala od originala i da je po izgledu samo malo tamnija, on je rekao da je proizvođač plagijata turska kompanija "Vural šećerleme", a da je uvoznik za Srbiju kompanija "Angkor" iz Novog Beograda.

Što se tiče "negro" bombona, kopije tog proizvoda nisu stigle do potrošača jer su je trgovinski lanci prepoznali i odbili da ih stave na svoje police, tvrde u "Pioniru".

Cilj je da se zaštite potrošači i domaći brend, a "Pionir" će preduzeti sve mere u skladu sa zakonom, naveo je Aleksić i napomenuo da to nije prvi slučaj, da je i ranije bilo plagiranja "Pionirovih" proizvoda i da je čak i kompanija "Milka" kopirala "medeno srce".

Advokat kompanije "Pionir" Angelina Andrejev rekla je da će u slučaju kopije lešnik kramele u tom postupku biti tuženi proizvođač, izvoznik i uvoznik, ne samo za Srbiju već i druge zemlje regiona na čijim tržištima se našao plagijat.

Iz "Pionira" su apelovali na potrošače da obrate pažnju kada kupuju karamele, jer iako su kopije povučene iz prometa na nekim mestima se mogu još naći.

Plagijat je na rafovima u trgovinama bio tik pored originala, i to sa istom cenom, kažu u "Pioniru".

Aleksić je napomenuo da "Pionir" izvozi 70 odsto svojih proizvoda, drži 61 odsto tržišta bombona u Srbiji i beleži rast prodaje na domaćem tržištu od 6,3 odsto. Taj proizvođač slatkiša na tržište plasira godišnje više od 40 artikala, a poznat je po inovacijama i investicijama u tehnologiju i kvalitetu.

"Lešnik karamela" je među prvih pet najprodavanijih proizvoda "Pionira", dok su "negro" bombone njegov najprodavniji i najpoznatiji bred, sa tradicijom dužom od osam decenija.

Kako je Aleksić ukazao, kopija tih proizvoda nanosi "veliku štetu "Pioniru" ali predstavlja i kompliment jer se samo kopiraju vrhunski brendovi".

"Pionir" je, prema njegovim rečima, blagovremeno zaštitio svoj brend domaćim i međunarodnim žigom, a poslednji važeći sertifikat Zavoda za intelektualnu svojinu za "lešnik karamelu" poseduje od 2. februara 2009. do 2019. godine.

S druge strane, u kompaniji "Angkor" su rekli da će sud utvrditi da li su bombone uvezene iz Turske kopija ili ne, ako predmet stigne do te institucije.

"Onog trenutka kada smo odlučili da uvozimo tu robu smatrali smo da nije kopija i to je naš stav", rekao je za Tanjug zamenik direktora "Angkora" Branislav Pajić, naglasivši da je sud jedini merodavan.

"Sva roba koju distribuiramo a to je više od 40 proizvoda je uredno plaćena, plaćena je carina, PDV, roba je prošla sve potrebe analize koje je zakonodavac propisao i potpuno je ispravna, a po kvalitetu je u rangu domaćih proizvođača", naveo je Pajić.

Cena je znatno niža i tu možda treba tražiti razloge novonastale situacije, rekao je on i naveo da su karamele uvezene iz Turske 10 odsto jevtinije.

Pajić je dodao da "Angkor" uvozi i distribuira na srpsko tržište pored bombona i keks, slane štapiće, štapiće sa susamom, konzervirane proizvode i to ne samo iz Turske već i iz drugih zemalja...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja