BOR ĆE IMATI NAJVEĆE PRIHODE PO STANOVNIKU U SRBIJI: Zbog dolaska Ziđina budžet tog grada biće uvećan čak 3 puta u naredne četiri godine
Foto: Shutterstock

Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić

BOR ĆE IMATI NAJVEĆE PRIHODE PO STANOVNIKU U SRBIJI: Zbog dolaska Ziđina budžet tog grada biće uvećan čak 3 puta u naredne četiri godine

InfoBiz -

BEOGRAD - Gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić izjavio je danas da će zbog investicije kineskog Ziđina u RTB Bor i nalazište Čukaru peki budžet tog grada biti uvećan tri puta u naredne četiri godine, kao i da će Bor imati najveće prihode odnosno budžet po glavi stanovnika u Srbiji.

Milikić je na devetoj Međunarodnoj konferenciji o mineralnim resursima u Srbiji "Pokretačka snaga ekonomskog razvoja", na panelu o uticaju razvoja rudarstva na lokalne zajednice, rekao da je prekjuče puštena važna vest za Bor, pošto je objavljeno da je Ziđin postao vlasnik i donje zone u Čukaru peki.

Gradonačelnik je istakao da je sada to "zaokružena priča".

Kompanija "Ziđin majning", jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, objavila je 4. novembra da će otkupiti i preostalih 60 odsto prava od američkog Friporta da bi postala jedini vlasnik licence za istraživanje u potencijalno najbogatijem nalazištu bakra i zlata na svetu - Čukaru peki, za 390 miliona dolara.

Ziđin će platiti "Friportu" početnih 240 miliona dolara za udeo u donjoj zoni rudnika bakra i zlata Čukaru Peki u Tomočkoj krajini, plus 0,4 odsto neto prihoda od prodaje kada počne proizvodnju, do ukupnog maksimalnog iznosa od 150 miliona dolara.

"Bor je u žiži javnosti iz više razloga. Novi strateški partner Ziđin već menja i definitivno će promeniti dešavanja u Boru", naglasio je Milikić i dodao da se Bor već ubrzano razvija.

Kaže da rudarstvo i u drugim zemljama značajno učestvuje u razvoju privrede i

lokalnih zajednica. Prema njegovim rečima, budžet Bora se trenutno puni sa 60 odsto od rudarenja, koje je veoma značajno za razvoj grada.

Napomenuo je da rudarstvo uvek optrećuje životnu sredinu i pokreće ekološka pitanja, kako bi se zaštitili građani i dodao da je dobro što patnerski odnos i dijalog za sva pitanja.

Pomoćnik gradonačelnika Loznice Ljubinko Đokić je podsetio da je 2004. u dolini reke Jadar otkriven potpuno novi mineral jadarit, koji je nazvan po reci Jadar.

"To je razvojna šansa ne samo za Loznicu već i našu državu", naglasio je on i dodao da su oči cele Zapadne Srbije uprte u projekat Jadar za eksploataciju litijuma.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja