KURIR TV NA SRPSKO-ČEŠKOM POSLOVNOM FORUMU Vučić: Moja vrata su za češke i srpske privrednike uvek otvorena! Zeman: Ne postoje nikakve prepreke između nas, ne objavljujemo međusobno carinske mere kao neki
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

poseta predsednika češke

KURIR TV NA SRPSKO-ČEŠKOM POSLOVNOM FORUMU Vučić: Moja vrata su za češke i srpske privrednike uvek otvorena! Zeman: Ne postoje nikakve prepreke između nas, ne objavljujemo međusobno carinske mere kao neki

InfoBiz -

Predsednik Aleksandar Vučić i njegov češki gost Miloš Zeman, danas su se posle razgovora u četiri oka u palati Srbija priključili sastanku privrednik delegacija dveju zemalja u okviru Srpsko- češkog poslovnog foruma.

Na forumu su, pored predsednika dve države govorili i Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije i Vladimir Dlouhi, predsednik Privredne komore Češke Republike.

Čadež je rekao da postoji veliko interesovanje čeških frimi u oblasti digitalizacije, te da će današnji skup možda biti prilika da se zaključe prvi veliki poslovi. Naveo je ulaganje češke kompanije u Telenor, koja je, kaže Čadež, od cele Evrope izabrala Srbiju za razvoj i primenu 5G tehnologije u Naučno-tehnološkom parku u Beohgradu.

- Poslednjih pet godina srpske kompanije duplirale su izvoz u Češku. Poseban kvalitet našoj sradnji daje iznteresovanje čeških kompanija za značajna ulaganja u Srbiji u poslednjih godinu, dve. Drago mi je što su na Biznis forumu prisutne dobre kompanije iz Srbije, među kojima je trećina iz prerađivačke industrije, kao i veliki sistemi poput Železnice, Rečnog brodarstva, EPS-a, i velike privatne kompanije kao što su "Eliskir" i "Vital". Srbija može da ponudi najbolje proizvode i rastuće IT industrije za digitalnu poljoprivredu, e-Zdravstvo i upravljanje industrijskim i energetskim sistemima. Neke od tih kompanija su danas sa nama - rekao je Čadež.

Podsetio je da je nedavno skopljen, kako je naveo, fantastičan posao između srpskih "Moji brendovi" i firme "Matoni" iz Češke, glavnog partnera Pepsika koji je preuzeo "Knjaz Miloš".

Vladimir Dlouhi je rekao da mu je čast što prisustvuje Forumu.

- Čak 50 čeških firmi je pokazalo interesovanje za ulaganje u srpske firme. Između naših zemalja postoji dugoročni kulturni, politički, istorijski i privredni odnosi. Ne sećam se da je u poslednjih 30 godina bilo toliko interesovanje privrednika iz Češke za ulaganje u Srbiji. Rezultati istraživanja Privredne komore Češke pokazali su da češki privrednici smatraju da će Srbija biti prva sledeća zemlja koja će ući u EU i naglasio dobre privredne, kulturne i prijateljske odnose dve zemlje. Češka je u relativno solidnom periodu i porast češke ekonomije je dav puta veći nego u evrozoni. Imamo ekonomsku stabilnosti, rast BDP-a, naši budžeti beleže suficit, imamo najmanju nezaposlenost među zemljama OECD - istakao je Dlouhi.

Naveo je da makroekonomski rezultati Srbije pokazuju pad javnog duga i rast BDP-a u odnosu na 2009. i 2010. godinu, te da je u Srbiji postignuta makroekonomska stabilnost.

Naveo je da je u delegaciji privrednika inesvtitori poput češkog ulagača u Telenor, i druge fime kao što je Matoni, ali i one iz oblasti mašinstva, farmacije, prehbrambene industrije.

foto: Kurir

Zeman je rekao da mu je drago da ministri dve zemlje imaju bilateralne sastanke.

- Lepše će biti ako budemo imali prostor za ovakve susrete koji će biti permanentan. Razgovarao sam s ambasadorom i on se složio da to za sada bude u ambasadi. Ako biste uspeli, predsedniče, da rekonstruišete Češki dom, to bi bilo jedno od mesta za susrete. Ne postoje nikakve prepreke između dve zemlje. Ne objavljujemo međusobno suvišne carinske mere, kao što to neki rade. Zato se i povećava međusobna trgovina - kazao je Zeman.

Vučić je, na otvaranju Srpsko-češkog poslovnog foruma, istakao da je zadovoljan što vidi privrednike iz Češke u Beogradu, ali i veliki broj srpskih privrednika zainteresovanih sa saradnju sa tom zemljom.

- To pokazuje koliko je napredna češka ekonomija, ali pokazuje i da se srpska ekonomija polako, ali sigurno oporavlja - da imamo uređene javne finasije, pod kontrolom, sa smanjivanjem javnog duga, suficit u budžetu četvrtu godinu za redom. Za nas je od presudnog značanja da dižemo nivo investiranja u našu zemlju, a Češka je četvrta po broju investicija u Srbiji. Mislim da to možemo da pojačamo, iako smo više nego utrostručili našu robnu razmenu u poslednjih deset godina. Nema te vrste finansijskih ili nekih drugih makroekonomskih rizika za ulaganje českih privrednika", podvukao je Vučić.

foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je rekao da je Srbija želi značajno da podogne nivo investiranja u zemlju, te podsetio da je Češka, sa poslednjim ulaganjima u Telenor i Telenor banku, kao i u Knjaz Miloš, postala četvrta zemlja po nivou investicija u Srbiju.

"Mi smo 12 ili 13 trgovinski partner. To možemo da pojačamo, iako smo više nego utrostručili trgovinsku razmenu u poslednjih 10 godina", rekao je Vučić i obećao da će se lično baviti svakim problemom kako bi što više čeških investitora.

Vučić je naveo da želi da podstakne srpske privrednike da izvoze što više u Češku, a, oni koji imaju novca, i da investiraju u tu zemlju.

"Moja vrata za sve češke i srpske priverdnike biće uvek i u potpunosti otvorena. Dobrodošli ste u našu zemlju. Uveren sam da će naša saradnja biti na još višem nivou", zaključio je Vučić.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track