Studirajte u Sloveniji na srpskom
Foto: Profimedia

Studirajte u Sloveniji na srpskom

InfoBiz -

Mnogi su se uverili da je za odlazak u inostranstvo ponekad presudna i međunarodno priznata diploma. O mogućnostima sticanja ovakve diplome pričali smo sa prof.dr Borutom Rončevićem, dekanom Fakultet za primenjene društvene nauke (FUDŠ) iz Slovenije, koji pored Fakulteta za medije, omogućava upis doktorskih studija sa obavljanjem obaveza i na srpskom jeziku.

Nismo baš navikli da nam se pruža mogućnost studiranja u inostranstvu na našem maternjem jeziku, kako ste se odlučili na ovaj potez?

Godinama razvijamo odličnu saradnju sa brojnim srpskim organizacijama iz Beograda, Novog Sada i Kragujevca, znači sa univerzitetima, privrednim komorama, razvojnim agencijama, pa i individualnim kompanijama. Nekako nam je bilo prirodno da počnemo razmišljati i o ovakvom unapređenju naših odnosa. Inače, nama oko petnaest posto studenata dolazi iz inostranstva, iz Rusije, Ukrajine, Rusije, Bugarske, Rumunjske, Moldavije, Italije, Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Ali ti studenti su nama dolazili dosta sporadično, od ove godine smo odlučili da se po prvi put sistematski bavimo regrutacijom studenata iz inostranstva. Ovo je jedan od prvih koraka koje smo preduzeli.

Šta mislite da će prevagnuti kod onih koji se odluče da doktoriraju na vašem fakultetu?

Pre svega izuzetan kvalitet studija ali i povoljni finansijski uslovi što nije zanemarljivo. Uz mali broj predmeta pružamo mogućnost fokusiranja studenata na konkretna znanja kroz iskustva i istraživanja. Savremene metode među kojima su interaktivno učenje, male grupe, učenje kroz proces razmene ideja, kreativnosti i uzajamnog učenja, kroz razmenu mišljenja sa kolegama i završenim doktorandima sa ovih fakulteta u okviru specijalno organizovanih konferencija i skupova. Deo kroz samostalno učenje pod nadzorom mentora. Svi zainteresovani studenti se mogu uključiti u istraživačke projekte koje imamo na fakultetu, ali i u naše EU projekte i tako mogu sticati konkretna znanja.

foto: Promo

Koje su prednosti studiranja kada ste deo EU?

Naša dva fakulteta iako su privatni, finansijski su podržani od strane Republike Slovenije, to nam pruža osećaj relaksiranosti i podstiče na kreativno razmišljanje. Radimo po savremenim metodama i programima, i angažovani smo na mnogobrojnim EU projektima. FUDŠ je bio prvi fakultet u Sloveniji sa priznatim doktorskim studijama po Bolonji. U sledeće tri godine na njemu će raditi i prestižni Jean Monnet Centar izvrsnosti, koji smo nedavno dobili na konkurentom EU konkursu. Naše diplome su međunarodno priznate a naši bivši studenti nalaze odlične poslove u zemljama unije. Kod mene će uskoro doktorirati već deseti kandidat. Pet „mojih“ doktora gradi uspešnu akademsku

karijeru, a petorica su uspešni i traženi konsultanti i preduzetnici.

(Promo - tekst / Foto:Profimedia ,Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track