Čadež: Do sada najveći srpsko-bugarski poslovni forum, učestvovalo više od 200 privrednika
Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

održan veliki broj bilateralnih sastanaka

Čadež: Do sada najveći srpsko-bugarski poslovni forum, učestvovalo više od 200 privrednika

InfoBiz -

NIŠ - Na poslovnom forumu Srbija-Bugarska u Nišu danas je održan veliki broj bilateralnih sastanaka srpskih i bugarskih privrednika, a predsednik PKS Marko Čadež ističe da je to do sada najveći poslovni forum dve zemlje na kome je učestvovalo više od 200 privrednika iz 130 kompanija.

Poslovni forum i bilateralne razgovore privrednika je organizovala PKS u saradnji sa Agencijom za mala i srednja preduzeća Bugarske, u okviru zvanične posete Srbiji držvno - privredne delegacije Bugarske koju predvodi zamenik premijera Tomislav Dončev.

Predsednik PKS je naglasio da najviše prostora za unapređenje razmene dve zemlje i rast srpskog izvoza u Bugarsku ima u oblasti prehrambene industrije, poljoprivrede, građevinskog materijala, IT- u i turizma.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Čadež je rekao da je taj forum bio prilika za uspostavljanje raznih vidova saradnje - poslovnih kooperacija, zajedničke investicije u proizvodnju i stvaranje zajedničkih proizvoda za konkurentniji nastup na trećim, regionalnim i međunarodnim, tržištima.

On je rekao da je ukupna spoljnotrgovinska razmena sa Bugarskom prošle godine dostigla rekordnih oko milijardu evra.

Izrazio je očekivanje da će biti sklopljeni novi kontakti i poslovi i zahvalio vladama dve zemlje na podršci za unapređenje privredne saradnje.

Zahvalio je potpredsednici vlade Zorani Mihajlović na otvaranju važnih pitanja za privrednu saradnju, uključujući transportno povezivanje dve zemlje.

Naveo je kao primer da je juče pušteno u saobraćaj još sedam i po kilometara na istočnom kraku Koridora 10.

"Ovo je do sada najveći privredni forum, koji je okupio više od 200 privrednika, a pre svega malih i srednjih preduzeća, kojima treba podrška za širenje poslovanja", naveo je Čadež.

Na forumu je bilo više od 90 firmi iz Srbije i oko 40 iz Bugarske.

Čadež je rekao da bi već naredne godine mogla da se dostigne vrednost robne razmene od dve milijarde evra, kao i da je cilj da se, kako su rekli vice premijeri Zorana Mihajlović i Dončev, u narednom periodu dostigne 3,5 milijardi evra.

"Ovo je pravi način kako vlade i poslovne zajednice treba da sarađuju", naglasio je Čadež.

foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

Kaže da je važno što su prisustvovali predstavnici dve vlade na tako visokom nivou, jer je to poruka i da će se rešiti zadržavanja na granici. Čadež je dodao da srpske firme već uspešno posluju u Bugarskoj.

Vodeći izvozni proizvodi iz Srbije u Bugarsku u 2017. bili su: katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, kukuruz osim semenskog, gasna ulja za ostale svrhe, trake, rude olova i koncentrati, bitumen od nafte, polietilen u primarnim oblicima, olovo rafinisano, sirovo, rude cinka i koncentrati.

Iz Bugarske smo najviše uvozili: rudu bakra i koncentrate, katode i sekcije katoda od rafinisanog bakra, gasna ulja za ostale svrhe, cink sirovi, nelegirani, polipropilen u primarnim oblicima, amonijak bezvodni.

Prema podacima Agencije za privredne registre, u Srbiji su registrovana 634 aktivna privredna subjekta čiji su većinski vlasnici državljani Bugarske, odnosno pravna lica registrovana u Bugarskoj.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug, Dimitrije Nikolić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) OVO SU TEME RAZGOVORA BEOGRADA I PRIŠTINE U BRISELU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja