ŠTA SE DEŠAVA SA DAJNERSOM: Račun u blokadi, korisnici besni, a stigao i savet
Foto: Shutterstock

Blokada računa zbog 3,5 miliona evra

ŠTA SE DEŠAVA SA DAJNERSOM: Račun u blokadi, korisnici besni, a stigao i savet

InfoBiz -

BEOGRAD - Ko god je tokom vikenda, ali i danas, pokušao bilo koju vrstu robe da plati “Dajners” karticom, neprijatno je iznenađen kada su prodavci na kasama saopštili da plaćanje njome nije moguće. Razlog - blokada računa “Dajners kluba” koji izdaje ovu karticu, i to za više od 3,5 miliona evra.

Da je račun firme blokiran, to su potvrdili i u Korisničkom servisu “Dajners kluba” u Beogradu, gde kažu da je blokadi traje već tri dana, tačnije od petka uveče.- Račun nam je blokiran, i trenutno ne znamo kada će problem biti rešen. Trudimo se da to bude što pre - rečeno je u Korisničkom servisu, gde su i dodali da su kada su i oni saznali za blokadu, obavestili su prodajna mesta gde se “Dajners” kartica koristi, a trgovci su “brže, bolje, prestali da primaju karticu”.- Ne primaju je u “Liliju”, “Maksiju”, “Tempu”, u prodavnicama “Šop end gou”, MOL pumpama... - pričaju u Korisničkom servisu.

Malverzacije u kompanijiProblem sa ovom platnom karticom nastao je zbog toga što je “Dajners klub Internešnal”, koji je izdaje, kasnio u plaćanju svojih obaveza prema trgovcima. Takođe, navodno je bilo i nepravilnosti u poslovanju i u finansijskim izveštajima od proteklih nekoliko godina, skrivane su i obaveze prema poveriocima, a potraživanja klijenata neispravno su prikazivana. “Dajners klub” je korisnicima svoje kartice, kojih ima više od 50.000, poslao obaveštenje da korišćenje njihove kartice nije moguće na pojedinim prodajnim mestima.- Prihvat u ovom trenutku otežava i blokada računa kompanije od strane nekoliko poverilaca. Navedene okolnosti uzrokovane su nepravilnostima u poslovanju kompanije u prošlosti, pre zaključenja transakcije u martu 2017. godine, kojom je “Erste kard klub” stekao sto odsto vlasništva nad kompanijom “Dajners klub Internešnal” - navodi se u saopštenju i dodaje da su zbog svih ovih propusta podnete i krivične prijave protiv bivših čelnih ljudi “Dajners kluba internešnal”.Profesor Beogradske bankarske akademije Branko Živanović kazao je da blokada računa Dajners kluba, ukoliko se zadrži, neće imati velike posledice po građane i privredu."Neće se izgubiti nikakvi veliki depoziti i imovina, zadržaće se sve na smanjenju komfora plaćanja nekoliko desetina hiljada korisnika kreditnih kartica", rekao je on navodeći da se radi o padu kredibiliteta platne institucije, čiji je marketinški značaj mnogo veći od mogućnosti njenog suštinskog uticaja na platni i finansijski sistem naše zemlje."Prevashodno treba utvrditi karakter blokade. Da li se radi o blokiranju računa od strane nekoliko dobavljača, ili je problem mnogo širi što može izazvati i reakcije regulatora u smislu privremene mere i kasnijeg oduzimanja licence za rad", rekao je Živanović.

Ne zna se do kada traje zabrana plaćanja

Još je nepoznanica dokle će potrajati “zabrana” plaćanja roba i usluga “Dajners” platnom karticom, kažu za iz kompanije “Dajners klub internešnal” (DCIB).

- U toku je analiziranje mogućih opcija za rešavanje ove situacije, ali za sada nije moguće predvideti koliko će ovakvo stanje da traje i na koliko prodajnih mesta neće biti moguće korišćenje kartice. S obzirom da se broj prodajnih mesta koja ne primaju “Dajners” kartice kontinuirano menja, savet korisnicima je da se pre kupovine, direktno kod pojedinih trgovaca, informišu o tome da li je primaju ili ne - kažu u ovoj kompaniji.Pogođena samo SrbijaKako navode, “Dajners klub” u Srbiji ima oko 16.000 korisnika, dok ukupan broj kartica iznosi oko 20.000. Osim u Srbiji, DCIB posluje i u Makedoniji i Crnoj Gori ali, kako kažu, ova situacija se “odnosi isključivo na tržište Republike Srbije”.U blokadi 420 miliona dinaraPrema podacima Narodne banke Srbije (NBS), na današnji dan račun kompanije “Dajners klub internešnal” je u blokadi za iznos nešto veći od 420 miliona dinara.U NBS kažu da je DCIB dugi niz godina poslovao isključivo kao privredno društvo, bez posebnih ovlašćenja i nadzora NBS, koja po tadašnjim propisima nije imala pravo da kontroliše poslovanje ove kompanije. Međutim pre dve godine promenjen je Zakon, a NBS je počela da kontroliše i ovu kompaniju.- U novembru 2016. NBS je započela neposrednu kontrolu poslovanja ove platne institucije, i na osnovu prezentovane dokumentacije uočene su brojne nepravilnosti. Ovaj postupak još uvek nije formalno okončan zbog čega ne možemo da govorimo o konkretnim nepravilnostima - kažu u NBS.Kako navode, nakon promene vlasničke strukture, odnosno nakon preuzimanja DCIB od strane “Erste kard klub” (mart ove godine), postale su vidljive i dodatne nepravilnosti i gubici koji su, na bazi, sada dostupnih informacija, prikrivani netačnim i, sudeći po sada raspoloživim informacijama, finansijskim izveštajima u čiju verodostojnost postoji sumnja.

( Blic/Lana Gedošević/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja