BEOGRAD - U Srbiji je prava pomama za prasićima. Iako je cena zimus u okolini Kraljeva bila 160 dinara za kilogram žive vage a sada čak 300 dinara, prasića u oborima nema.

U užičkom kraju svinjsko meso je u proteklih nekoliko meseci poskupelo za 20 do 30 odsto, a razlog tome je manjak svinjetine na tržištu. “Prasića je vrlo malo, zbog čega je cena u gradovima skočila na 300 dinara žive vage. Ponegde se u selima može naći i za 280, ali to je ipak skok u odnosu na Novu godinu, kada je cena bila oko 200 dinara.

"Ovog Uskrsa će svinjetina biti skuplja čak i od jagnjetine, koja košta oko 260 dinara po kilogramu”, rekli su prodavci iz Kosjerića. Razloga za nestašicu je mnogo, a glavni su oštra zima i to što su mnogi seljaci prestali da uzgajaju prasiće jer im se jednostavno ne isplati da rade.

pecenje-lopicic.jpg
Marina Lopičić 

Vlasnici pečenjara se žale kako sve teže ovih dana dolaze do prasića, ali i na cenu žive vage.

Zvonko Spasojević, vlasnik pečenjare iz Kraljeva, kaže da situacija sa prasićima nikad nije bila gora. Prasića nema po oborima, a i cena je skoro udvostručena.

“U mom zaseoku u Žiči prošle godine bilo je oko sedamdesetak krmača, a ove jedva desetak. Razlog je hladna zima, a sve manje ljudi se bavi uzgojem prasića. Potražnja je veća i zbog Uskršnjih praznika koji su pred nama. Sada sam primoran da idem po selima ili da ih tražim po nekim farmama, a to mi je samo trošak. Cenu kilograma pečenja nisam menjao i sada je 1.000 dinara, ali ću morati da poskupim. Cena jagnjetine se izjednačila sa prasetinom”, kaže Spasojević.

Ovaj iskusni ugostitelj kaže da će sačekati da prođe Uskrs kako bi video da li će se situacija promeniti, odnosno da li će na tržištu biti veće ponude prasića.

pecenje.jpg
Marina Lopičić 

“Izgleda da ćemo za Uskrs umesto prasećeg pečenja jesti roštilj”, objasnio je ovaj vlasnik pečenjare iz Kraljeva.

Nenad Cvetković, uzgajivač svinja iz Ušća, u dolini Ibra, kaže da prasića nema na tržištu već nekoliko meseci, a da je glavni krivac država.

“Kako je moguće da kad god se mali proizvođači pojave na tržištu sa prasadima veliki marketi krenu sa akcijama i obore nam cenu? Imam sedam krmača i nijednu nisam vodio na osemenjavanje. Uoči Nove godine sam prodao poslednje i od tada nemam nijedno prase. Odustao sam jer se ne isplati”, kaže Cvetković.

U Vojvodini mesari kažu da su ostali bez prasetine, a veruju da će nova roba uskoro stići.

“Iako je cena žive vage oko 300 dinara za kilogram, a kod nas je prasetina 400, dobro se prodavalo. Nije jeftino, ali ide Uskrs i ljudi kupuju”, rekao je jedan od novosadskih mesara. U Obrenovcu i Crljenima cena kilograma belih prasića je od 260 do 280 dinara.

Dragiša Pajić, jedan od najvećih proizvođača mangulica u regionu, u Konaticama kod Obrenovca, smatra da je to maksimalna cena.

“Narod pred Uskrs čuva prasiće i to je mač sa dve oštrice. Može da ima malo prasića, a mnogo kupaca, ili obrnuto, da uopšte nema potražnje”, priča Pajić. Kako kaže, za uskršnje praznike se uglavnom uzima jagnje, a njegova cena je oko 300 dinara za kilogram žive vage.

(Blic)