Simens realizuje investiciju od 24 miliona evra
Foto: KURIR

Subotica

Simens realizuje investiciju od 24 miliona evra

InfoBiz -
Simens u fabrici za proizvodnju generatora za vetroelektrane u Subotici planira da dvema postojećim halama fabrike doda još jednu

BEOGRAD - Kompanija "Simens" počela je realizaciju investicije vredne 24 miliona evra u fabrici u Subotici radi širenja proizvodnje u toj fabrici za proizvodnju generatora za vetroelektrane, izjavila je danas menadžer za korporativne komunikacije "Simensa" Slavica Radojević.

"Simens" će zbog toga umesto prvobitno planiranih 150 novih zaposlenih, uposliti 172 ljudi, rekla je Radojević tokom svečanosti u Beogradu, povodom 125 godina poslovanja te kompanije u Srbiji u kojoj ta nemačka kompanija trenutno zapošljava oko 800 radnika.

"Simens" u fabrici za proizvodnju generatora za vetroelektrane u Subotici, kako je prethodno saopšteno iz kompanije, planira da dvema postojećim halama fabrike, ukupne površine 26.000 metara kvadratnih, doda još jednu halu površine 2.100 kvadratnih metara. To će, kako je istaknuto, direktno uticati na pozitivan trend rasta proizvodnje, ali i izvoza i broja zaposlenih.

"Simensovu" fabriku u Subotici je 2003. osnovao "Loher GmbH", deo Flender grupe, a u njoj se osim generatora za vetroelektrane, proizvode i pretvarači za solarne elektrane.

"Simens" u Srbiji posluje od 1887. godine, od početka elektrifikacije Beograda i Srbije, podsetila je Radojević, na manifestaciji "Korak ispred vremena - inovacije koje su promenile svet" u Knez Mihajlovoj ulici u Beogradu.

Radojevića je napomenula da je ta kompanija opremila pogone prve elektrane na Dorćolu u Beogradu, a potom i širom Srbije.

Na manifestaciji u Knez Mihajlovoj ulici su upriličeni izložba i pozorišna predstava na kojoj su prikazane neke od mnogobrojinih "Simensovih" tehnoloških inovacija bez kojih bi se teško mogla zamisliti savremena civilizacija, kao što su novine u energetici, saobraćaju, elektronskoj medicinskoj opremi i slično.

Na manifestaciji su proglašeni i pobednici tradicionalnog "Simensovog" takmičenja za učenike osnovnih i srednjih škola iz Srbije "Create the Future 2012".

Prvu nagradu u starosnoj kategoriji od 12 do 15 godina dobila je Osnovna škola (OŠ) "Ivo Andrić" iz Beograda, drugo mesto OŠ "20. oktobar" iz Sivca i treće mesto "LMN Čarapani" iz Kruševca.

Pobednici u kategoriji od 16 do 19 godina su učenici Gimnazije iz Zrenjanina, drugo mesto je osvojila Tehnička škola Železnik iz Beograda, a treće Elektrotehnička škola "Nikola Tesla" iz Beograda.

Reč je o delu edukativnog programa Simens Generation21, kojim se promoviše i podstiče obrazovanje i obuka mladih ljudi, a koji kompanija organizuje već petu godina pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Srbije i Sekretarijata za obrazovanje grada Beograda.

Izložba "Korak ispred vremena - inovacije koje su promenile svet" već je održana u Kragujevcu, a biće upriličena i u Subotici.

Simens je vodeća kompanija u oblasti elektronike i elektrotehnike, koja svoje usluge pruža u 190 zemlja sveta i zapošljava oko 360.000 ljudi.

Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track