VUČIĆ SA NORDIJSKIM BIZNISMENIMA: Strani investitori vratiće radne navike u Srbiju!
Foto: Printscreen

Skup u rezidenciji ambasadora Finske

VUČIĆ SA NORDIJSKIM BIZNISMENIMA: Strani investitori vratiće radne navike u Srbiju!

InfoBiz -

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocenio je danas da će strani investitori vratiti preduzetnički duh i radne navike koje je Srbija izgubila u prethodnim decenijama.

Nakon konferencije "Nordijski inovativni biznis" u Beogradu, premijer Vučić naglasio je da naša trgovinska razmena napreduje, ali nedovoljno u odnosu na druge evropske zemlje.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

"Još tu ima prostora za ekonomski napredak Srbije, ali sam nordijskim zemljama zahvalan što su taj napredak primetile. Srbija danas bira svoju budućnost u narednih 20, 30 ili 50 godina. Ili ćemo da čekamo da nam nešto padne s neba ili ćemo svojim radom dostići standard centralnoevropskih zemalja", rekao je Vučić.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Obraćajući se učesnicima konferencije, Vučić je kazao da Srbija posvećuje posebnu pažnju investitorima iz nordijskih zemalja, "jer ih karakteriše ozbiljnost i posvećenost u radu".

"Nama je potrebno još 100 godina da se približimo nordijskim zemljama ali smo u prethodnom periodu stabilizovali javne finansije, što je osnovni uslov za napredak u pravljenju poslovnog ambijenta jer niko ne dolazi u zemlju koja je pred bankrotstvom", kazao je premijer.

Prema njegovim rečima, trgovinska razmena Srbije sa nordijskim zemljama stalno raste a u 2015. godini zabeležen je dvocifreni rast.

Vučić je dodao da Srbija i dalje ima problem sa lokalnim samoupravama koje "jednim delom loše funkcionišu jer ne postavljaju visoke ciljeve pred sebe već se bave dnevnom politikom i time kako da zaposle bliske ljude".

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o odnosima u regionu, Vučić je kazao da će Srbija i u budućnosti gledati da se "barem ponaša nedvosmisleno najmanje neodgovorno".

"Želimo otvaranje auto-puta Beograd-Niš-Priština-Drač, hoćemo najbolje odnose sa BiH, Crnom Gorom, Makedonijom jer nama najviše odgovaraju stabilni odnosi u regionu", naveo je predsednik vlade.

Predsednica borda guvernera Nordijske biznis alijanse (NBA) Jasmina Vignjević izjavila je danas da je spoljno-trgovinska razmena nordijskih zemalja i Srbije porasla za 23 odsto prošle godine, a u prvih šest meseci ove godine je dostigla 300 miliona evra.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Vignjević je na skupu kome prisustvuje i premijer Aleksandar Vučić izrazila želju da se vrednost i obim međusobne robne razmene dalje povećava.

Ona je čestitala predsedniku srpske vlade na otvaranju četiri poglavlja za pristupanje Srbije EU ističući da je to za članice NBA, kao i investitore izuzetno važno.

(Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track