KRIJUMČARENJE: Šverceri nam na gorivu pokradu 100 miliona evra
Foto: Shutterstock

Cveta crno tržište derivata

KRIJUMČARENJE: Šverceri nam na gorivu pokradu 100 miliona evra

InfoBiz -

U Srbiji se godišnje nelegalno proda oko 150.000 tona nafte i naftnih derivata, pa je zbog neplaćenih akciza i PDV država, a time i svi građani, na gubitku

Šverceri goriva godišnje zakinu državnu kasu, a time i sve građane Srbije za čak 100 miliona evra na ime utajenog poreza!Naime, prema podacima Uprave carine, tokom prošle godine zaplenjeno je 58.388 litara nafte i naftnih derivata, uglavnom dizela, ali upućeni procenjuju da mimo legalnih tokova na srpskom tržištu završi skoro tri puta više goriva.Državni harač- Procene su da se oko 150.000 tona goriva prošvercuje, na taj način država izgubi skoro 100 miliona evra od neplaćenih akciza i PDV. Ovome svakako treba dodati i građane koji idu u okolne zemlje i nabavljaju benzin za sopstvene potrebe, pa na taj način pune budžet susedne države - ističe za Kurir Milan Rakić, predsednik Udruženja privatnih naftaša Srbije. On navodi da nelegalno gorivo u Srbiju stiže iz BiH, Makedonije, Bugarske, Rumunije i s Kosova.- Crno tržište cveta, i to ne samo u pograničnim mestima već i u gradovima koji su po 100 kilometara udaljeni od granice - kaže Rakić. On upozorava da su državni nameti, koji se kreću između 75 i 80 dinara po litru, glavni razlog što je benzin kod nas najskuplji u regionu te otud i glavni motiv za šverc.

- Praktično, samo se jezgro Srbije snabdeva na pumpama, dok se građani iz pograničnih mesta snabdevaju gorivom iz susednih zemalja, po ceni koja je za 30 do 40 dinara niža po litru. Tokom prošle godine prodaja pala je za 30 odsto - kaže on.Ovo za naš list potvrđuje i vlasnik jedne benzinske stanice u Novom Pazaru, koji zbog nelojalne konkurencije posle 15 godina rada razmišlja da stavi katanac na pumpu.Na ulici litar 90 dinara- U Novom Pazaru postoji oko 20 uličnih prodavaca goriva. Oni dovoze u cisternama gorivo s Kosova, iz Leposavića, i ne idu preko zvaničnog graničnog prelaza, već prolaze kroz neke šume. Gorivo prodaju na ulici, u kantama, po ceni od 90 dinara po litru, što je za skoro 50 dinara jeftinije nego u legalnoj prodaji. Iako je moja marža svega 10 do 15 dinara po litru, nameti koje moram da platim državi su ogromni, pa zbog toga cena na pumpama ne može da parira ceni na ulici - kaže Kurirov sagovornik.

Bez kontroleTEHNIKA KRIJUMČARENJACarinici su u 2016. na Dunavu zaplenili oko 40 tona nafte, što je dvostruko više nego 2015. Ipak Milan Rakić kaže da mehanizmi za kontrolu šverca na kopnu skoro da ne postoje:- Šleperi koji imaju rezervoare od po 1.400 litara goriva, tokom dana pređu najbližu granicu od pet do 10 puta i na taj način oni prevezu minimum sedam tona goriva pa zarade oko 200.000 dinara dnevno. Na granici njima carinici nemaju šta da oduzmu jer se sve gorivo nalazi u rezervoaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track