Dinarske obveznice banke pozitivan doprinos tržištu

Dinarske obveznice banke pozitivan doprinos tržištu

InfoBiz -
Dobro što se takva hartija od vrednosti pojavila na domaćem tržištu "u funkciji mobilisanja dinarskih sredstava", ponuđena kamata, koja se sastoji od referentne kamatne stope i fiksne marže od 5,25 odsto, atraktivna u sadašnjim uslovima, napomenuo je profesor Đorđe Đukić

BEOGRAD - Izdavanje prve bankarske dinarske obveznice u Srbiji, koju je emitovala Sosijete ženeral banka, predstavlja pozitivan doprinos razvoju finansijskog tržišta i procesu dinarizacije, ali se ne može očekivati da će to postati masovnija pojava među bankama, ocenili su stručnjaci.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić istakao je da se izdavanjem ovih obveznica podržava veći stepen dinarizacije ekonomije, pošto je "hronična boljka koja ograničava rad monetarnoj vlasti činjenica da je, u proseku, 70 posto privrede Srbije evroizovano".

"Sosijete ženeral banka" emitovala je 3. maja trogodišnje dinarske obveznice, u ukupnom iznosu od 1,7 milijardi dinara, a tražnja investitora bila je 167,2 odsto ponuđene emisije.

Đukić je naveo da je dobro što se takva hartija od vrednosti pojavila na domaćem tržištu "u funkciji mobilisanja dinarskih sredstava" i ocenio da je ponuđena kamata, koja se sastoji od referentne kamatne stope i fiksne marže od 5,25 odsto, atraktivna u sadašnjim uslovima.

Podsetivši da je u obveznice investiralo sedam osiguravajucih kuća, tri banke i jedan penzioni fond, Đukić je naveo da se radi o institucijama koje žele da uposle višak likvidnosti i da ostvare prinos, koji je prema njihovoj proceni, zadovoljavajući.

"Ono što sigurno ostaje kao veliki znak pitanja za te investitore, to je, s obzirom na ročnost, u uslovima nepredvidivog ponašanja deviznog kursa, kako će ti investitori proći", napomenuo je profesor.

Đukić je istakao kako ne očekuje da će izdavanje sličnih obveznica biti "masovna pojava" među bankama koje dobro upravljaju rizicima i nisu suočene sa problemima likvidnosti, već imaju višak sredstava.

"One su suočene sa dijametralno suprotnim problemom, a to je što je jako ograničen broj kvalitetnih klijenata sa dobrom kreditnom istorijom, koji jednostavno mogu da uđu u "korpu" zainteresovanih koje treba dalje kreditirati. Sve je manje takvih u privredi i sve je manje takvih u sektoru stanovništva", napomenuo je on.

Prema Đukiću, banke zato, "po cenu smanjenja profita drže višak likvidnosti čekajuci da se raščisti situacija oko formiranja vlade i vidi kakav će koncept ekonomske politike ona sprovoditi".

Investicioni savetnik Aleksandar Zavišić ocenio je da je izdavanje komercijalnih zapisa "Sosijete ženeral banke" dobra vest za srpsko tržište kapitala i doprinos procesu dinarizacije.

"Dobra vest za naš finansijski sistem je da to povećava tražnju za dinarima, a te obveznice, odnosno komercijalne zapise, kupovale su finansijske institucije koje verovatno prikupljaju sredstva, imaju višak dinarskih sredstava i zato su odlučile da ulazu u ove primamljive hartije", naveo je Zavišić.

Zavišić je ocenio da je motiv "Sosijete ženeral banke" za takav potez, kao što je i objavljeno, prikupljanje dodatnih sredstava za plasiranje kredita, prevashodno građanima.

"Zašto se ide putem ovog finansijskog instrumenta, a ne recimo povlačenjem, odnosno prenošenje sredstava iz matica stranih banaka ka domacim bankama sa prevashodnim stranim kapitalom, kao što je to bio pre slučaj, to je jedna dilema", napomenuo je on.

Prema Zavišiću, pošto je donošenjem novog Zakona o tržištu kapitala regulativa u toj oblasti uokvirena, može se očekivati da i druge banke krenu putem izdavanje obveznica, ali ne u većem broju i sa većim iznosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track